Lesy ČR upravují turistickou stezku na vrcholu Lysé hory v Moravskoslezských Beskydech

09.06.2014 11:46

Zásluhou státního podniku Lesy České republiky budou mít turisté i návštěvníci Moravskoslezských Beskyd brzy pohodlnější přístup na dominantu zdejších hor – vrchol Lysé hory. Lesy ČR totiž právě v těchto dnech zahájily biotechnickou úpravu konečného úseku turistické stezky, která na vrchol Lysé hory vede.

Lesy ČR upravují turistickou stezku na vrcholu Lysé hory v Moravskoslezských Beskydech
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Úprava spočívá ve zpevnění trasy původní technologií svisle kladených kamenů, tak zvanou technikou štětování. Poté budeme muset provést ještě stabilizaci erozí silně poškozeného svahu v bezprostředním okolí stezky. Nakonec v místě vysadíme stanovištně původní dřeviny. Věříme, že veřejnost námi prováděná zlepšení přivítá. Nové dřeviny současně přispějí k posílení biologické rozmanitosti tohoto území,“ poznamenává ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Frýdek-Místek Jiří Silvestr.

Příprava i vlastní realizace projektu v této turisticky velmi exponované lokalitě je výsledkem úzké spolupráce Lesů ČR se Správou CHKO Beskydy. Místo upravované stezky se nachází v 1. zóně CHKO a v ochranných pásmech PR Lysá hora a PR Malenovický kotel.

Celý projekt s názvem „Obnova horského ekosystému a stabilizace trasy Malchor-Lysá hora“ za více než 3 miliony korun je kromě Lesů ČR spolufinancován také EU v rámci Operačního programu Životní prostředí, oblasti podpory 6.2 – Podpora biodiverzity.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…