Lesy Praha: Překvapení ve větrací šachtě - zachránili jsme 199 netopýrů rezavých

10.02.2018 20:39

O tom, že se rekonstrukce bytu může proměnit v netopýří nadělení, se přesvědčili obyvatelé jednoho bytu v pražské Libni, když se probourali k zimující kolonii netopýrů rezavých. Naši pracovníci záchranné stanice vyprostili z odvětrávací šachty celkem 199 rozespalých netopýrů, kteří si pro svůj zimní spánek vybrali starý cihlový dům.

Lesy Praha: Překvapení ve větrací šachtě - zachránili jsme 199 netopýrů rezavých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

V Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy rozezněla pohotovostní linka a volající nahlásil deset netopýrů, které objevil při rekonstrukci bytu. Naši zaměstnanci ihned vyrazili na místo a dočkali se velkého překvapení, když z napůl rozbourané zdi vedoucí do větrací šachty vytáhli nikoliv deset, ale neuvěřitelných 199 okřídlených hmyzožravců.

V útrobách starého domu si kolonie netopýrů rezavých našla místo k zimnímu spánku, ze kterého je probudili stavaři při bouracích pracích v bytě. Všechny netopýry jsme odvezli do záchranné stanice, kde jsme je pečlivě prohlédli. Z přijatých netopýrů jich 16 potřebovalo naši další intenzivní pomoc a zůstanou ve stanici až do jara. Jeden utrpěl zlomeninu křídla, několik dalších mělo drobné oděrky nebo byli velmi vyhublí. Naštěstí většina netopýrů dopadla lépe a po kontrole jejich stavu jsme je přesunuli do chladného a bezpečného prostoru, aby mohli zase v klidu pokračovat v zimním spánku až do jara, kdy se vrátí všichni zpět do pražské přírody.

Zajímavostí, které si naši pracovníci všimli, byl poměr pohlaví u zimujících kolonie netopýrů. Napočítali 154 samic a pouze 45 samců. Co za tímto nevyváženým rozložením sil stojí, tuší nejspíše jen sami netopýři.

Záchranná stanice od začátku roku přijala již 327 živočichů, což je o 97 více než loni v tento čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…