Léto s ČT: Velikáni filmu, francouzské filmové perly, mayovky, spousta hudby a divadla

08.06.2015 17:16

Filmové televizní premiéry z cyklu Velikáni filmu, výběr z francouzské kinematografické klasiky, připomínka třicátého výročí úmrtí legendárního scenáristy Jaroslava Dietla, premiéroví Reportéři ČT, záznamy divadelních představení i koncertů na ČT art i oblíbený cyklus Americké nezávislé léto. V létě se premiérově na obrazovky České televize vrátí i soutěžní Taxík.

Léto s ČT: Velikáni filmu, francouzské filmové perly, mayovky, spousta hudby a divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Letošní léto bude na obrazovkách České televize patřit zejména velkým jménům zahraniční a tuzemské kinematografie,“ říká ředitel Programu České televize Milan Fridrich, a dále doplňuje: „Zejména Dvojka přinese opravdové perly a kultovní tituly. Jednička se ponese nejen ve znamení letošního třicetiletého výročí úmrtí legendy české scenáristiky Jaroslava Dietla, ale i klasických mayovek, nebo pohádkových příběhů pro celou rodinu.“ Třicáté výročí úmrtí významného filmového a televizního scenáristy Jaroslava Dietla Česká televize připomene jeho nejznámějšími seriály: dvakrát v týdnu se na obrazovky ČT1 vrátí Nemocnice na kraji města a Malý pitaval z velkého města. Kromě retrospektivy Jaroslava Dietla nabídne ČT1 také seriály Františka Filipa Byl jednou jeden dům a Dobrá voda. Jednička přinese také premiérové díly soutěžního Taxíku nebo investigativních Reportérů ČT. Středy připomenou herce Pierra Brice v příbězích podle Karla Maye a páteční prime time nabídne celovečerní pohádky a reprízy toho nejlepšího z Všechnopárty. V neděli si přijdou na své fanoušci české komediální klasiky.

Program ČT2 obsadí Velikáni filmu světové i české kinematografie: diváci se mohou těšit na jména jako Jean Gabin, Phillip Seymour Hoffman nebo Brian de Palma. V návaznosti na výročí upálení mistra Jana Husa nasadí Česká televize Husitskou trilogii Otakara Vávry a dokumentární film o Janu Husovi Mistr a kazatel režiséra Zdeňka Pojmana. Premiérové díly dobrodružného seriálu o rybaření Za obřími rybami s Jakubem Vágnerem jsou nasazeny na páteční večery. V rámci cyklu Ve jménu kultu se na obrazovky vrátí legendární Pulp fiction, Trainspotting nebo Fargo. Na neděle je připraven nový cyklus s názvem Francouzští samotáři, který poběží až do konce roku. Z dokumentárních filmů uvede Dvojka například cyklus historických esejů Americké století očima Olivera Stonea.

„Česká televize je dlouholetým partnerem karlovarského filmového festivalu a letošní jubilejní ročník budeme ve vysílání výrazně reflektovat,“ říká Milan Fridrich a dodává: „Připravili jsme dokument z historie festivalu s názvem Festivalová lázeň. Během festivalového týdne pak zařadíme snímky hvězd, které byly oceněny Křišťálovým glóbem za celoživotní přínos kinematografii. Česká televize se také významně podílela na restaurování snímku Karla Zemana Vynález zkázy, který při této příležitosti v premiérové nové podobě nasadíme do vysílání.“

Na obrazovky ČT art se v létě vrátí cyklus Americké nezávislé léto. V úterý večer art připomene Světové hudební legendy v ČR, mezi nimiž se objeví mimo jiné třeba Ray Charles, a v pátek přinese kulturní kanál České televize Letní folkové koncerty. Profesor Michal Košut z Masarykovy univerzity v Brně provede novým pořadem Svědkové času, ve kterém se bude věnovat starým civilizacím a památkám. Slavným literárním adaptacím bude patřit čtvrteční vysílání, například Dámě s kaméliemi nebo klasice – paní Bovaryové.

ČT :D v rámci svého letního schématu kromě pravidelných ranních animovaných seriálů nabídne oblíbené vzdělávací pořady Ninu a neurony, Agenta Ploutvičku a Hádej, hádej s kocourkem nebo třeba na premiérové Číslovánky. Každý den o půl čtvrté se mohou děti těšit na jeden z animovaných nebo hraných filmů, jakými jsou například Arthur a souboj dvou světů nebo trilogie o Divokých slepicích. Ve všední dny Déčko zařadí pořady jako Geniální průšvihy, Výtvarka nebo Věda je zábava.

Po Večerníčku budou klasicky následovat animované seriály v rozšířené verzi namísto obvyklého Čtení na dobrou noc. Během celých prázdnin bude Déčko vysílat také premiérové díly Studia Kamarád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…