Letošní Concertino Praga ovládli Češi

16.02.2015 16:25

Mladí čeští hudebníci svými výkony jednoznačně ovládli mezinárodní soutěž Concertino Praga, kterou tradičně pořádá Český rozhlas. Absolutními vítězi se stali klavírista Matyáš Novák a houslistka Larisa Palochová. Letošní ročník byl vypsán pro komorní soubory v kategoriích duo, trio, kvarteto a kvinteto. Vítěze soutěže určila odborná porota o uplynulém víkendu.

Letošní Concertino Praga ovládli Češi
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

"Všem vítězům i účastníkům gratuluji. Letošní soutěž Concertino Praga byla velmi vyrovnaná a mladí hudebníci předvedli vynikající výkony. Český rozhlas toto mezinárodní klání organizuje již od roku 1966. Akce tradičně vyvrcholí slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu 19. června, kde budou laureáti obhajovat své prvenství před rozhlasovými mikrofony i kamerami," uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Do letošního 49. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga se přihlásilo patnáct souborů z Česka, Ruska, Bulharska, Německa, Polska a Španělska. Českou republiku reprezentovalo sedm nahrávek. Absolutním vítězům a zároveň držitelům Ceny Heleny Karáskové, kterými se pro tento rok stali klavírista Matyáš Novák a houslistka Larisa Palochová, vydá Český rozhlas jejich profilové CD.

„Zapůsobili velmi sympaticky svojí vyrovnaností, temperamentem, profesionální připraveností a velkou zaujatostí výkonu. Vzhledem k jejich věku je to velmi perspektivní duo. Přál bych si, aby spolu hráli co nejdéle,“ řekl předseda poroty Marian Lapšanský.

Cenu EMCY letos získali violoncellista Vilém Vlček a klavírista Ondřej Zavadil. První cenu v kategorii trio pak obdrželi Filip Zaykov (housle), Adam Reithof (klarinet) a Martin Chudada (klavír). Laureáti soutěže vystoupí na Koncertě vítězů v pražském Rudolfinu 19. června, poté se zúčastní tradičního koncertního turné po jihočeských městech. Soutěž Concertino Praga tak naplňuje svůj hlavní cíl - propagovat klasickou hudbu a seznamovat veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků.

V mezinárodně obsazené porotě hodnotili výkony mladých umělců Marian Lapšanský (Slovensko), Leonid Gorokhov (Rusko), Marek Zvolánek (ČR), Žofie Vokálková (ČR) a Shizuka Ishikawa (Japonsko). Jako nezávislí porotci navržení Evropskou vysílací unií v porotě zasedli také Evert Van Berkel ze Švédského rozhlasu a Michael Oehme z německého MDR. Všechny nahrávky byly posuzovány anonymně. Do soutěžních kategorií kvarteto a kvinteto se letos nepřihlásili žádní účastníci.

Více informací o soutěži včetně hudebních ukázek laureátů naleznete na www.rozhlas.cz/concertino

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…