Liberecký kraj: Odborníci ošetřují stromy v dalších vybraných alejích v kraji

06.08.2018 21:30

Ve významných alejích v Albrechticích u Frýdlantu a v Kamenickém Šenově probíhají práce spojené s jejich ošetřením a úpravami. Liberecký kraj realizuje dva projekty, jejichž cílem je stabilizace a ošetření vybraných významných alejí. Celkové výdaje obou projektů jsou stanoveny na 2,9 mil. Kč a jsou realizovány za podpory Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) ve výši 1,8 mil. Kč.

Liberecký kraj: Odborníci ošetřují stromy v dalších vybraných alejích v kraji
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Záměry jsou součástí 2. etapy zachování významných alejí v Libereckém kraji. Konkrétně se jedná o alej Albrechtice – Vítkov, která se nachází podél silnice III/27252 mezi obcemi Albrechtice u Frýdlantu a Horní Vítkov. Alej tvoří 552 stromů a druhově převládají javory mleče, které tvoří kostru aleje. Druhým projektem v rámci této etapy je alej Kamenický Šenov – Slunečná, která se nachází podél silnice vedoucí z Kamenického Šenova do Slunečné, začíná ihned za obcí a přibližně po 2,8 km je ukončena oboustranným lesním porostem. Je tvořena 118 stromy, druhově převládají jírovce maďaly, doplňují je jasany a javory.

Samotná realizace obou projektů probíhá od ledna do konce října tohoto roku. Aktuálně bylo dokončeno kácení vybraných stromů, které byly buď v havarijním stavu, nebo které byly nebezpečné silničnímu provozu. Nyní probíhá ošetření stromů spočívající v provedení různých druhů řezů a v instalaci bezpečnostních dynamických vazeb, aby byla zajištěna stabilita do budoucího období, a aby bylo sníženo riziko zlomení a následného pádu. Proto se aktuálně v korunách stromů i v prostorách aleje pohybují pracovníci vybraných dodavatelů specializovaných v oboru arboristiky. Od srpna bude následovat poslední fáze spočívající ve výsadbě nových stromů.

„Kraj vybral dodavatele na realizaci dalších projektů ve 2. a 3. etapě zachování významných alejí v Libereckém kraji. Konkrétně se jedná o lipovou alej v Malé Skále, alej Karolíny Světlé v Českém Dubu, o zámeckou lipovou alej ve Stvolínkách a Valteřickou alej v Horní Branné,“ dodává radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování Radka Loučková Kotasová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…