Litoměřice, Chrudim a Vysočina budou po další dva roky předsedat Zdravým městům a regionům

27.04.2017 19:50

Účastníci jarního zasedání Valné hromady Národní sítě Zdravých měst ČR volili Radu asociace. Předsednictví obhájily Litoměřice, Chrudim a Kraj Vysočina, mezi „nováčky“ jsou například městská část Praha 8. Během zasedání se představili noví členové, asociace se také aktivně přihlásila k Baskické deklaraci a oficiálně stvrdila partnerství s Aliancí pro zdravotní gramotnost.

Litoměřice, Chrudim a Vysočina budou po další dva roky předsedat Zdravým městům a regionům
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Valná hromada Národní sítě Zdravých měst se uskutečnila v sále zastupitelstva Magistrátu Hl. města Prahy a mezi jejími důležitými body bylo například přijetí a představení nových členů asociace – města Rožnov pod Radhoštěm, obcí Bystřice, Červená Voda, Lípa a městské části Praha 10. Asociace má tak ke dnešnímu dni 130 členů, s regionálním vlivem na 2 152 měst a obcí, ve kterých žije 52 % populace ČR.

Zástupci členů NSZM byli dále seznámeni s chystanými aktivitami na národní a mezinárodní úrovni a se službami, které asociace pro své členy chystá. Valná hromada schválila Hospodaření asociace za rok 2016 a také přehlednou a graficky poutavou Výroční zprávu za rok 2016

Významnými body zasedání bylo oficiální přistoupení asociace Zdravých měst, obcí a regionů k Alianci pro zdravotní gramotnost. Ta usiluje o rozšiřování informací o tomto tématu, rozvijí komunikaci mezi občany a veřejnou správou, mezi pacienty a pracovníky ve zdravotnictví a snaží se posílit znalosti o zdraví a jeho podpoře. V mezinárodním srovnání nejsou výsledky průzkumů k míře zdravotní gramotnosti v ČR příliš povzbudivé, Aliance tedy chce na tuto skutečnost aktivně reagovat a Zdravá města jsou tak logickým partnerem. NSZM ČR ale také aktivně působí na mezinárodní úrovni. Ke členství v několika mezinárodních asociacích a zejména pak v návaznosti na aktivní působení v ICLEI- celosvětovém sdružení místních samospráv k udržitelnému rozvoji, schválila tzv. Baskickou deklaraci - významný dokument navazující na Aalborskou chartu a Aalborské závazky, a stala se tak součástí platformy Sustainable Cities (http://www.sustainablecities.eu/). Baskická deklarace ukazuje obcím a regionům aktivity a kroky k praktickému uplatnění témat, mezi nimiž jsou například udržitelná městská mobilita, udržení a rozvoj ekosystémových služeb, ochrana klimatu č dekarbonizace, ale také dostupné bydlení či efektivní sociální integrace - témata, jimiž se členové NSZM ČR aktivně zabývají a mohou tak svou praxi sdílet nejen v ČR, ale i v zahraničí.

Jedním z významných bodů Valné hromady NSZM byla volba vedení asociace pro další dva roky. Z nominovaných kandidátů bylo zvoleno devět zástupců aktivních a kvalitně postupujících měst či regionů. Pozici předsedy obhájil Petr Hermann zastupující Zdravé město Litoměřice. Stejně tak byly obhájeny i posty místopředsedů - Petr Řezníček, starosta Chrudimi, a Martin Hyský, radní kraje Vysočina, budou spolu s předsedou a dalšími členy Rady NSZM ČR po další dva roky asociaci reprezentovat navenek.  Dalšími radními asociace jsou pak političtí reprezentanti měst Jihlava, Kopřivnice, Vsetín, městské části Praha 8, obce Bolatice a místní akční skupiny Opavsko. Jmenný přehled členů Rady NSZM ČR zde.

Nově zvolený předseda P. Hermann, který v Radě NSZM aktivně pracuje již více než 10 let a ve Zdravém městě Litoměřice působí od startu tohoto programu, poděkoval všem, kteří se v uplynulém volebním období zasloužili o rozvoj Zdravých měst, obcí a regionů v ČR. Vyzdvihl přínosy síťové spolupráce v rámci asociace a rovněž vyzval účastníky, aby se jejich města a obce zapojily do školních a mladých Fór, jejichž cílem je získat a uplatnit pohled mladé generace a probouzet u dětí zájem o veřejné dění.

Valné hromadě Národní sítě Zdravých měst předcházel otevřený diskusní workshop na téma Efektivní finanční řízení měst, regionů a jejich organizací. Více informací k akci zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…