Loterie bez hazardu: Téma komunálních voleb? Zákaz hazardu

09.07.2014 10:00

Hazard, jeho omezení, nebo dokonce úplný zákaz. To je v poslední době hlavním tématem místních referend, chystaných na podzim. Ať už jde o menší města, nebo Prahu, Brno a Ostravu, s blížícími se komunálními volbami se téma hazardu skloňuje čím dál častěji.

Loterie bez hazardu: Téma komunálních voleb? Zákaz hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Zejména opozice a noví kandidáti do obecních zastupitelstev využívají problematiku hazardu jako hlavní předvolební téma. Současná vedení měst totiž s úplným zákazem heren často nesouhlasí, vzhledem k tomu, že může v důsledku znamenat nejen zvýšení nezaměstnanosti, ale také podstatný zásah do obesní kasy. Ostrava by v případě zavedení úplné prohibice přišla o  300 milionů korun ročně a například pro Neratovice představují příjmy z hazardu ve výši 8 milionů téměř polovinu ročních výdajů na investice. Poměrně vysoké částky pro obecní rozpočet přitom představují i výdaje na konání referenda. Městskou část Praha 8 stálo jarní referendum okolo 1,5 mil korun a například Jablonec vyčíslil náklady na chystané referendum na 400 – 960 tisíc korun. Dosud uskutečněná referenda přitom pro nízkou účast někde ani nebyla platná. Aktivisté, lobbující za zákaz hazardu, proto přišli s návrhem, aby se místní referenda konala v termínu podzimních komunálních voleb. To by mělo zvýšit šance na vyšší volební účast a přinést úsporu nákladů. Někteří politici spolu s provozovateli legálních heren však považují referenda o hazardu za zbytečná a obviňují zastánce prohibice z populismu. „Jednotlivé úřady vždy měly dostatek prostředků počet heren na svém území kontrolovat, ať už šlo o kolaudační rozhodnutí a vydávání povolení k provozu VHP. Pokud se vyskytla problémová herna, měly úřady hned několik nástrojů, jak hernu nechat zavřít. Ale asi k takovým krokům neměly žádný důvod a peníze se do erární kasy hodí vždycky,“ říká Jarmila Novotná z iniciativy Loterie bez hazardu a pokračuje:  „Až s blížícími se komunálními volbami a především po kampani vyvolané aktivisty se tohoto tématu někteří politici chopili ve snaze získat politické body.“ S tím souhlasí například i starostka Neratovic Lenka Mrzlíková, která soudí, že téma hazardu se zneužívá právě v souvislosti s podzimními komunálními volbami.  Navíc avizovaná úspora financí, která vznikne při spojení referenda s volbami nemusí být příliš vysoká. Referendum, i když bude konané ve stejném termínu jako volby, musí podle zákona proběhnout v oddělené volební místnosti a na jeho průběh i zpracování výsledků dohlíží samostatná komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…