MHMP: Hlavní město podpoří Pražské jaro

13.03.2024 7:23 | Tisková zpráva

Praha podpoří mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Na hudební soutěž hlavní město přispěje částkou 950 000 korun. Podporu této významné hudební akce schválili pražští radní.

MHMP: Hlavní město podpoří Pražské jaro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se zúčastňují každoročně nejlepší mladí umělci z celého světa a patří ke špičkovým kulturním a vzdělávacím projektům. Jsem rád, že je Praha historicky součástí této události a drží si pevné místo ve společnosti významných světových kulturních metropolí. Praha je tak, i díky takovýmto akcím, nejen místem historických památek a architektonických skvostů, ale také živým centrem umění a kultury,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury.

V pořadí 75. ročník mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2024 začne za necelé dva měsíce. Zahajovací koncert Pražského jara se uskuteční v neděli 12. května v Obecním domě, závěrečný pak 3. června na témže místě. Podrobný program je k dispozici na webu ZDE.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí

Celkové náklady projektu činí 7 517 200 korun. Dotace od hlavního města bude použita na úhradu nezbytných nákladů, spjatých s realizací projektu. Zejména zajištění mezinárodní poroty dle standardů Světové federace hudebních soutěží (celkově čtrnáct členů, deset zahraničních, renomovaní umělci či univerzitní pedagogové) – tedy honoráře, doprava, ubytování. Dále pronájem prostor nutných pro realizaci tříkolové, více než týden trvající soutěže, při níž se do Prahy sjede více než stovka nejlepších mladých hudebníků z celého světa. Náklady spjaté se zajištěním předních českých orchestrů PKF – Prague Philharmonia a Plzeňská filharmonie, které doprovázejí soutěžící ve finálových kolech, špičkových klavírních doprovazečů v prvních dvou kolech, technického zajištění soutěže (ladění klavírů, produkční zajištění atd.).

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro je jednou z nejvýznamnějších světových soutěží pro mladé hudebníky. Je zakládajícím členem Světové federace hudebních soutěží a jedinou soutěží v Praze i České republice, která splňuje přísné regule této federace. Soutěž je důležitým krokem ve vyhledávání hudebních osobností, pro něž je laureátský titul mezníkem v jejich profesním rozvoji. Díky soutěži Pražské jaro se Praha může řadit po bok významných světových kulturních metropolí, kam se každoročně sjíždějí nejlepší mladí umělci z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…