MHMP: Senátoři přislíbili Praze podporu vzniku Muzea paměti XX. století

16.09.2019 10:51

V Senátu Parlamentu České republiky se uskutečnila diskuze na téma potřeby vybudování Muzea paměti XX. století v Praze. Radní hl. m. Prahy Hana Kordová Marvanová informovala senátory o přípravách na založení Muzea a o nejbližších krocích města. Senátoři ocenili myšlenku vybudování takové instituce a přislíbili podporu jejímu vzniku.

MHMP: Senátoři přislíbili Praze podporu vzniku Muzea paměti XX. století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Diskuze se zúčastnili také významní historici, architekti a členové organizací věnující se mapování klíčových momentů dvacátého století. Např. historik Petr Blažek prezentoval zahraniční zkušenost obdobných muzejních institucí nejen v Evropě a uvedl mj. polské Muzeum Varšavského povstání nebo Muzeum historie holokaustu v Izraeli. Architekti Josef Pleskot a Zdeněk Lukeš připomněli celospolečenský a celoevropský význam takovéto instituce s tím, že by měla být umístěna v odpovídajících prostorách.

Na závěr diskuze senátoři poděkovali současnému vedení Prahy za iniciování založení muzea, zdůraznili potřebu širšího zapojení státních institucí a přislíbili podporu k prosazování vzniku Muzea paměti XX. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…