MMR: IROP rozdělí 145 milionů korun na modernizaci a stavbu nových učeben

15.01.2018 16:45

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, rozdělí mezi osmnáct schválených projektů z výzvy „Infrastruktura pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání“ přes 145 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Dalších osm projektů za téměř 60 milionů korun bylo zařazeno mezi náhradní projekty.

MMR: IROP rozdělí 145 milionů korun na modernizaci a stavbu nových učeben
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Projekty pomohou k rozvoji dalšího vzdělávání dětí, mimo běžné školní osnovy, a přispějí tak ke smysluplnému naplnění jejich volného času,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Díky této výzvě jsou podpořeny projekty obcí a měst, škol a školských zařízení, ale také například knihovna a další zařízení vhodná pro rozvoj zájmového, neformálního a celoživotního vzdělávání. Cílem výzvy je podpora budování a modernizace infrastruktury zájmového, neformálního a celoživotního vzdělávání cizích jazyků, moderních a digitálních technologií, přírodních věd, technických a řemeslných oborů.

Největším projektem je „Zázemí pro vzdělávání na ZŠ Trhový Štěpánov“ s dotací 17 milionů korun (EFRR), kde dochází díky půdní vestavbě a dalším stavebním úpravám ke vzniku čtyř moderních učeben ve čtvrtém patře budovy na místě původně nevyužívaných půdních prostor a balkónu. V učebnách budou probíhat například kroužky jako „Malý vědec“, „Řezbářský kroužek a práce se dřevem“, „Počítačové programy pro žáky druhého stupně“ či kroužky angličtiny pro děti prvního i druhého stupně. Dalším úspěšným žadatelem jsou např. Chaloupky o.p.s. s projektem je „Středisko Baliny - centrum pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání“ za necelých 17 mil. Kč (EFRR). Chaloupky jsou obecně prospěšnou společností zabývající se nejen přírodovědným vzděláváním, ale také vzděláváním zaměřeným na životní prostředí, který působí v Kraji Vysočina. Dojde k vybudování tří specializovaných učeben zaměřených na různé oblasti environmentální výchovy (půda, voda, biosféra) a také učebny řemesel na pracovišti Baliny u Valašského Meziříčí.

Společně s výzvou „Infrastruktura pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání“ byla vyhlášena i výzva č. 57 „Infrastruktura pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání (SVL – sociálně vyloučené lokality)“, kde v současné době probíhá hodnocení.

Další finanční prostředky pro rozvoj vzdělávacích aktivit jsou připraveny ve výzvách č. 66 – ITI; 67 – IPRÚ a 68 – CLLD, kde aktuálně jednotlivá města či MAS (místní akční skupiny) vyhlašují své podvýzvy v souladu se schválenými strategiemi pro daná území.

Seznam schválených a náhradních projektů naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…