MPO: Analýza vývoje ekonomiky ČR – leden 2020

29.01.2020 7:34 | Zprávy

Česká ekonomika si i přes nepatrné zpomalení ve 3. čtvrtletí 2019 udržuje stabilní růstové tempo, které se poslední rok pohybuje kolem 2,5 %. Vyplývá to z aktuálně vydané čtvrtletní zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu Analýza vývoje ekonomiky ČR – leden 2020.

MPO: Analýza vývoje ekonomiky ČR – leden 2020
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Ekonomika je tažena především službami, jejichž růst eliminuje slábnoucí příspěvek průmyslu, na který dopadá především slabá zahraniční poptávka,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Aktuální předstihové indexy signalizují, že rozevírání nůžek mezi službami a průmyslem bude pokračovat i v dalších kvartálech, až do doby, dokud nedojde k oživení ve zpracovatelském průmyslu v Evropské unii, především v Německu.

Výhled pro nejbližší období zůstává stále nejistý. Jistým příslibem by mohla být uzavřená první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou, stejně jako odsouhlasení brexitové dohody o odchodu Spojeného království z EU ke konci ledna 2020. K úplnému odbourání všech tarifních i netarifních překážek v obchodě mezi USA a Čínou je však stále daleko a rovněž budoucí jednání o nové obchodní smlouvě mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií budou značně komplikovaná. S ohledem na nejasnou situaci v zahraničí se proto očekává, že česká ekonomika v letošním roce zpomalí růst na 2,2 % z odhadovaných 2,5 % v roce 2019.

Čtvrtletní zpráva rovněž obsahuje i detailní analýzu výdajů na výzkum a vývoj a analýzu hlavních odvětví národního hospodářství z pohledu patentní aktivity. „Výdaje na VaV v ČR dosáhly v roce 2018 rekordní výše, když překročily stomiliardovou hranici a ve srovnání s rokem 2008 byly vyšší o více než 52 mld. Kč,“ shrnuje vicepremiér Havlíček. Do výzkumu a vývoje již tradičně nejvíce investují podniky (62 % výdajů za celou ČR), následuje vysokoškolský (21,7 %) a vládní sektor (16,4 %). Více než polovina celkových výdajů na VaV byla investována ve zpracovatelském průmyslu a pětina v odvětví informačních a komunikačních činností.

Důležitým prvkem celého inovačního procesu je patentní aktivita. Z mezinárodní komparace přihlášených patentů vyplývá, že ČR je v drtivé většině klíčových technologií v první světové dvacítce. Srovnání zároveň odhaluje, že ČR se specializuje především na nanotechnologie, zatímco v mikro a nano-elektronice spíše ztrácí. Z jednotlivých patentních sekcí členěných podle Mezinárodní klasifikace patentů (IPC) se ČR daří hlavně v medicíně a dopravě. Naopak průměrný počet patentů v oblasti fyziky, která se celosvětové těší největšímu zájmu inovátorů, v ČR rostl podprůměrně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výstavba bytů v roce 2023 mírně klesla

13:21 Český statistický úřad: Výstavba bytů v roce 2023 mírně klesla

V roce 2023 bylo v Česku dokončeno 38 067 nových bytů, polovina v rodinných domech a téměř 38 % v do…