MPO: ČR podpořila návrh nařízení o kybernetické bezpečnosti

16.06.2018 13:34

Česká republika ocenila na zasedání Rady pro telekomunikace v Lucemburku výsledky bulharského předsednictví v řadě legislativních návrhů. Podpořila přijetí obecného přístupu Rady k návrhu nařízení o kybernetické bezpečnosti a přispěla do debaty k návrhu nařízení o soukromí v elektronických komunikacích a směrnice o opakovaném použití informací veřejného sektoru.

MPO: ČR podpořila návrh nařízení o kybernetické bezpečnosti
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„V návrhu nařízení o soukromí v elektronických komunikacích prosazujeme vyvážený přístup s ohledem na očekávání a požadavky uživatelů na jedné straně a povinnosti poskytovatelů služeb na straně druhé,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU a digitální ekonomiku Marian Piecha. Zdůraznil aktivní postoj ČR v této oblasti a ocenil pragmatické rozhodnutí bulharského předsednictví nepředložit Radě návrh obecného přístupu, jehož dosažení nyní s ohledem na množství otevřených otázek nepovažujeme za možné.

Jedním z hlavních bodů jednání byla debata k návrhu nařízení o respektování soukromého života a ochraně osobních údajů v elektronických komunikacích a o zrušení nařízení o soukromí a elektronických komunikacích. ČR považuje návrh za komplexní právní nástroj. Text úzce navazuje na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů a je spjat s návrhem Evropského kodexu pro elektronické komunikace, zejména pokud jde o použité definice. „Zaručení soukromí komunikace nezávisle na zvolené technologii patří k našim základním hodnotám, ze kterých nehodláme slevit. Zároveň je však nezbytné ujistit se, že nařízení nebude mít negativní dopad na rozvoj digitální ekonomiky,“ uvedl Marian Piecha.

Rada přijala obecný přístup k návrhu nařízení o kybernetické bezpečnosti a deklarovala svou připravenost zahájit vyjednávání s Evropským parlamentem (EP). ČR považuje za důležité zachování dobrovolné povahy certifikačního rámce. Je třeba zohlednit fakt, že je na členských státech, aby zajistily odpovídající úroveň kybernetické bezpečnosti a nedocházelo k jejímu rozmělňování.

Dalším bodem jednání byla diskuse o návrhu směrnice o opakovaném použití informací veřejného sektoru, který Evropská komise předložila v dubnu. ČR vítá zavedení režimu povinně zveřejňovaných datových sad vysoké ekonomické hodnoty. Propracovaná standardizace a jednotný způsob poskytování informací napříč členskými státy mohou zvýšit možnost jejich opětovného užití a přinést tak pozitivní ekonomické a sociální dopady. Zároveň ČR oceňuje, že směrnice rozšiřuje svoji působnost na publikovaná výzkumná data vytvořená na základě výzkumu podpořeného veřejným financováním.

Bulharské předsednictví informovalo o dosažení politické dohody u projednávání návrhu směrnice, kterou se stanoví Evropský kodex pro elektronické komunikace a návrhu nařízení o Sdružení evropských regulačních orgánů. Návrh kodexu aktualizuje regulační rámec elektronických komunikací pro dosažení vyšší konkurenceschopnosti evropského digitálního trhu. Na popud EP zavede zlevnění mezinárodních volání i SMS uvnitř EU. Pozitivní je, že se během projednávání podařilo našim vyjednavačům uplatnit řadu připomínek a návrhů, které byly ve finálním znění kodexu zohledněny. Bulharská strana komentovala stav jednání o návrhu nařízení o rámci pro volný pohyb neosobních údajů v EU. ČR dlouhodobě podporuje projekt volného toku dat v EU, který považuje za základní předpoklad pro rozvoj jednotného digitálního trhu.

V rámci zasedání Rady se uskutečnilo bilaterální jednání náměstka Mariana Piechy s Karolem Okońskim, vedoucím polské delegace a náměstkem ministra pro digitalizaci. Hlavními tématy tohoto jednání byla spolupráce obou zemí v Mezinárodní telekomunikační unii a výměna názorů k čerstvě zveřejněným návrhům k finančním nástrojům v digitální oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…