MPO: Český průmysl po říjnovém poklesu obnovil růst, který překonal naše očekávání

10.01.2017 12:49

Komentář k výsledkům vývoje průmyslu v listopadu 2016

MPO: Český průmysl po říjnovém poklesu obnovil růst, který překonal naše očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Český průmysl po říjnovém poklesu obnovil růst, který překonal naše očekávání. Pozitivní výsledky přicházejí především z automobilového sektoru a jeho dodavatelských odvětví, zejména z výroby pryžových a plastových výrobků. Náběh výroby v Kralupech a Litvínově ukončil sérii odstávek a pravděpodobně pozitivně ovlivnil listopadové výsledky celého odvětví petrochemického průmyslu. Listopadový výrazný růst domácích i zahraničních nových zakázek odráží obnovení investiční aktivity a předpovídá solidní loňský i letošní růst v průmyslu.

Průmyslová produkce v listopadu 2016 meziročně vzrostla reálně o 7,0 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 4,5 %. Z odvětví zpracovatelského průmyslu k růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3 procentní body, růst o 15,4 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,6 p.b., růst o 9,7 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, kromě strojů a zařízení (příspěvek +0,6 p.b., růst o 6,2 %). Dobré výsledky vykázala také výroba usní a souvisejících výrobků či výroba chemických látek a chemických přípravků. V meziročním poklesu, podobně jako v říjnu, pokračovala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (pokles o 18,9 %), která se při srovnání za leden až listopad drží jen mírně nad produkcí roku 2015. Mírnějším tempem produkce klesla v odvětví výroby základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků, ve výrobě oděvů a ve výrobě potravinářských výrobků.

Výrazný nárůst zaznamenaly v listopadu 2016 nové zakázky, když se zvýšily meziročně o 10,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 12,7 %, a domácí vzrostly o 7,0 %. Z jednotlivých odvětví k růstu nových zakázek nejvíce přispěl automobilový průmysl. Pozitivní nálada v evropském průmyslu i obnovená domácí investiční aktivita se projevila ve výrobě pro investice růstem o 10 %, a ve výrobě pro dlouhodobou spotřebu růstem o 13 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…