MPO: Dostatek kvalifikovaných pracovníků na českém trhu je zásadní pro úspěch ČR v globální konkurenci

17.04.2016 14:31

Rekordní úspěch českého exportu v minulém roce a nedostatek středně a vysoce kvalifikovaných pracovníků pro český průmysl, to byla hlavní témata letošního Exportního fóra v Mladých Bukách pořádaného Asociací exportérů.

MPO: Dostatek kvalifikovaných pracovníků na českém trhu je zásadní pro úspěch ČR v globální konkurenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Na konferenci českých exportérů dorazil již tradičně i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který vývozce informoval o aktuálních projektech ekonomické migrace usnadňující zaměstnání cizinců.

Ministr Jan Mládek na úvod svého vystoupení na konferenci zmínil skvělou kondici českého exportu a ocenil rekordní úspěchy domácích vývozců.

"Scházíme se zde v okamžiku, kdy se českému průmyslu a exportu nebývale daří. Již pátým rokem roste český vývoz i celkový obrat zahraničního obchodu. Za loňský rok dosáhl český export vůbec největšího objemu v historii a to 3,4 bilionu korun.  Meziročně se jedná o nárůst o 6,4 procenta," vyjádřil úspěch exportérů v datech ministr Jan Mládek.

Diskuse na konferenci poukázala na největší aktuální riziko pro český průmysl, kterým je nedostatek pracovních sil. Jedná se o relativně nový fenomén. Nedostatek vysoce a středně kvalifikovaných pracovníků bude ministr Jan Mládek v dlouhodobém horizontu řešit ve spolupráci s kolegy z Ministerstva práce a Ministerstva školství především důrazem na rekvalifikaci v potřebných oborech.

"Dostatek kvalifikovaných pracovníků na českém trhu je zásadní pro úspěch České republiky v globální konkurenci. Jedním z klíčových nástrojů pro zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky jsou investice do vzdělání," sdělil své přesvědčení ministr Mládek.

Navržené řešení ale potřebuje čas, avšak aktuální situace v průmyslu potřebuje v řadě případů rychlou reakci. Proto ministerstvo průmyslu a obchodu realizuje projekty ekonomické migrace usnadňující zaměstnání cizinců na území České republiky za účelem posílení konkurenceschopnosti českých společností.

"V současné chvíli úspěšně pracujeme na čtyřech projektech ekonomické migrace, kterými jsou Fast track, Projekt Welcome Package pro investory, Zácvik a Pilotní projekt Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny," informoval ministr Jan Mládek o možnostech zaměstnávání cizinců.

Exportní fórům již tradičně organizovala Asociace exportérů, významný partner Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…