MPSV: NKÚ kritizuje smlouvy uzavřené za předchozích vedení

29.08.2016 22:13

Ministerstvo práce a sociálních věcí reaguje na zjištění kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které se týkají výdajů resortů na nákup materiálu a služeb v letech 2013 a 2014.

MPSV: NKÚ kritizuje smlouvy uzavřené za předchozích vedení
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Zpráva kontrolorů upozorňuje na zakázky uzavřené za minulých vedení, náklady na služby byly od roku 2014 postupně analyzovány a k nápravě tak začalo docházet ještě před začátkem kontroly NKÚ.

V uplynulých dvou letech došlo k výraznému snížení cen, které MSPV za služby dodavatelům platí. Ze zprávy NKÚ také vyplývá, že MPSV v kontrolovaném období na základě úspěšně realizované veřejné zakázky nakupovalo kancelářský papír ve srovnání s jinými resorty za nejnižší jednotkovou cenu.

Například výdaje na jazykové kurzy, kterými se zpráva NKÚ zabývá, byly na MPSV sníženy na základě veřejné zakázky v roce 2015 a od letošního roku jsou tyto služby poskytovány MPSV za cenu 325 korun za hodinu, včetně DPH, oproti NKÚ kritizovaným 423,50 korunám za hodinu výuky.

Podobná je situace u nákladů na ostrahu budov, kdy předchozí vedení resortu v roce 2012 rozhodlo o zajištění ostrahy vlastními zaměstnanci.

„MPSV v loňském roce provedlo analýzu nákladů a na jejím základě jsme loni rozhodli o zajištění ostrahy smluvním dodavatelem jakožto jednoznačně ekonomicky výhodnějším řešením. V loňském roce jsme vysoutěžili externí poskytovatele na přechodné období, v červenci letošního roku jsme pak uzavřeli smlouvu na poskytování služeb fyzické ostrahy objektů MPSV s novým dodavatelem, kdy sjednanou cenu 130,10 korun za hodinu bez DPH považujeme za odpovídající při dodržování všech pracovněprávních předpisů,“ upozornil náměstek sekce pro řízení úřadu Petr Hejduk.

Snížit se podařilo i cenu, kterou MPSV platí dodavateli za úklid budov, a to více než o polovinu. Kontrola NKÚ upozorňuje na velké rozdíly v jednotkových cenách v platbách jednotlivých ministerstev, za úklid 100 m2 plochy se v kontrolovaných letech pohybovaly podle zprávy od 226 korun bez DPH u MO do 1 370 korun bez DPH u MPSV.

„Cena za úklid byla snížena v rámci veřejné zakázky vyhlášené už v roce 2014, za pravidelný úklid v resortních objektech činí 630 korun bez DPH na 100 m2 za měsíc,“ připomněl Petr Hejduk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…