MPSV: NKÚ kritizuje smlouvy uzavřené za předchozích vedení

29.08.2016 22:13

Ministerstvo práce a sociálních věcí reaguje na zjištění kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které se týkají výdajů resortů na nákup materiálu a služeb v letech 2013 a 2014.

MPSV: NKÚ kritizuje smlouvy uzavřené za předchozích vedení
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Zpráva kontrolorů upozorňuje na zakázky uzavřené za minulých vedení, náklady na služby byly od roku 2014 postupně analyzovány a k nápravě tak začalo docházet ještě před začátkem kontroly NKÚ.

V uplynulých dvou letech došlo k výraznému snížení cen, které MSPV za služby dodavatelům platí. Ze zprávy NKÚ také vyplývá, že MPSV v kontrolovaném období na základě úspěšně realizované veřejné zakázky nakupovalo kancelářský papír ve srovnání s jinými resorty za nejnižší jednotkovou cenu.

Například výdaje na jazykové kurzy, kterými se zpráva NKÚ zabývá, byly na MPSV sníženy na základě veřejné zakázky v roce 2015 a od letošního roku jsou tyto služby poskytovány MPSV za cenu 325 korun za hodinu, včetně DPH, oproti NKÚ kritizovaným 423,50 korunám za hodinu výuky.

Podobná je situace u nákladů na ostrahu budov, kdy předchozí vedení resortu v roce 2012 rozhodlo o zajištění ostrahy vlastními zaměstnanci.

„MPSV v loňském roce provedlo analýzu nákladů a na jejím základě jsme loni rozhodli o zajištění ostrahy smluvním dodavatelem jakožto jednoznačně ekonomicky výhodnějším řešením. V loňském roce jsme vysoutěžili externí poskytovatele na přechodné období, v červenci letošního roku jsme pak uzavřeli smlouvu na poskytování služeb fyzické ostrahy objektů MPSV s novým dodavatelem, kdy sjednanou cenu 130,10 korun za hodinu bez DPH považujeme za odpovídající při dodržování všech pracovněprávních předpisů,“ upozornil náměstek sekce pro řízení úřadu Petr Hejduk.

Snížit se podařilo i cenu, kterou MPSV platí dodavateli za úklid budov, a to více než o polovinu. Kontrola NKÚ upozorňuje na velké rozdíly v jednotkových cenách v platbách jednotlivých ministerstev, za úklid 100 m2 plochy se v kontrolovaných letech pohybovaly podle zprávy od 226 korun bez DPH u MO do 1 370 korun bez DPH u MPSV.

„Cena za úklid byla snížena v rámci veřejné zakázky vyhlášené už v roce 2014, za pravidelný úklid v resortních objektech činí 630 korun bez DPH na 100 m2 za měsíc,“ připomněl Petr Hejduk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami na provoz jednotek Moravia

22:08 Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami na provoz jednotek Moravia

Dopravce bude zajišťovat provoz příštích deset let, od prosince 2024 do prosince 2034. O provozovate…