MPSV pomáhá Čechům, žijícím ve Spojeném království, připravit se na Brexit po skončení přechodného období

28.07.2020 15:16

Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí vyslalo Ministerstvo práce a sociálních věcí do Spojeného království (UK) v souvislosti s Brexitem svou zaměstnankyni. Ta působí ve městě Leeds a jeho přilehlém okolí jako terénní pracovnice.

MPSV pomáhá Čechům, žijícím ve Spojeném království, připravit se na Brexit po skončení přechodného období
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Pomoc s nutnou administrativou zde poskytuje českým občanům, kteří ve Spojeném království dlouhodobě žijí a chtějí zde zůstat i po Brexitu. Služeb této terénní pracovnice mohou využít i Češi, kteří plánují po odchodu UK z EU návrat domů. Nejčastěji diskutovanými tématy jsou např. doklady, sociální zabezpečení, předškolní a školní vzdělávání dětí, bydlení nebo zdravotnictví.

Na konci roku skončí přechodné období mezi datem vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie (1. února 2020) a stavem, kdy od 1. ledna 2021 Spojené království definitivně odejde z EU. Konkrétně se jedná o odchod z jejího vnitřního trhu, z celní unie, ze všech unijních programů a politik a také z mezinárodních smluv, platných pro členské státy EU. Toto přechodné období slouží nejen k vyjednání podmínek budoucího vzájemného vztahu mezi EU a UK. Důležité je také pro zajištění oboustranné právní jistoty v řadě důležitých oblastí, např. pokud jde o práva občanů zemí EU, kteří se rozhodnou v UK nadále žít a pracovat, a obdobná práva občanů UK, kteří chtějí zůstat v zemích EU.

Během přechodného období si musí občané ČR, kteří odešli do UK za prac ía chtějí zde zůstat, u britských úřadů vyřídit tzv. statut usedlíka. K tomu je potřeba předložit řadu dokladů, např.doklad o státním občanství, potvrzení o sňatku nebo rozvodu, rodné listy dětí apod.Také v případě vyřizování tohoto statutu se mohou obrátit na terénní pracovnici MPSV. Kontaktovat ji mohou na e-mailové adrese renata.plachetkova@mpsv.cz nebo přímo na adrese, kde působí: Úřad starosty České obce v Leeds, 442 Harehills Lane, Leeds LS9 6HJ.

Na zvládnutí nutných administrativních procesů a další potřebné pomoci všem Čechům, žijícím ve Spojeném království, má zájem celá vláda ČR. Kromě MPSV se mohou lidé obracet také na Ministerstvo vnitra, které vypracovalo metodiku, jak postupovat v případě, kdy nedisponují potřebnými doklady.

Veškeré poradenství, poskytované terénní pracovnicí MPSV Čechům, žijícím ve Spojeném království, probíhá v souladu s informační příručkou Veřejného ochránce práv (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…