MS: GRECO požaduje dokončení ratifikace Dodatkového protokolu

05.02.2015 17:40

Plénum Skupiny států proti korupci Rady Evropy (GRECO) přijalo dne 12. prosince 2014 na svém 66. zasedání Druhou průběžnou zprávu o plnění doporučení uložených České republice hodnotící zprávou z dubna 2011.

MS: GRECO požaduje dokončení ratifikace Dodatkového protokolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

GRECO ve své Druhé průběžné zprávě došlo na základě poskytnutých informací k závěru, že Česká republika stále nedosáhla při plnění doporučení Hodnotící zprávy hmatatelného pokroku. Vzhledem k tomu zůstává úroveň plnění doporučení „globálně neuspokojivá“ v souladu s pravidlem 31 odst. 8.3 Jednacího řádu GRECO.

GRECO ocenila snahu České republiky o promítnutí Trestněprávní úmluvy o korupci do českého trestního zákoníku, znovu však apelovala na nutnost dokončení ratifikace jejího Dodatkového protokolu.

GRECO stále vytýká České republice neplnění doporučení uložených v oblasti financování politických stran, vítá nicméně úmysl české vlády založit nezávislý orgán, který by kontroloval stranické financování v České republice. Navrženým reformám včetně přípravy tzv. volebního kodexu vyjádřilo GRECO plnou podporu.

Celkové hodnocení však zůstává globálně neuspokojivé. Na to také upozornil dopis předsedy Statutárního výboru GRECO adresovaný stálému zástupci České republiky v Radě Evropy.

Ministerstvo spravedlnosti ČR bude při plnění doporučení i nadále spolupracovat s Ministerstvem vnitra ČR, do jehož působnosti spadá problematika financování politických stran.

Všechny hodnotící zprávy České republiky i ostatních členských států GRECO jsou dostupné na www.coe.int/greco. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…