MŠMT: Výtvarná soutěž k 100. výročí československé koruny

30.03.2018 8:41

Česká národní banka připravila ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ke stému výročí vzniku československé koruny soutěž pro studenty základních a středních škol o návrh pamětní stokorunové bankovky. Studenti mohou soutěžit ve třech věkových kategoriích o ceny, které přímo souvisejí s výrobou českých mincí a bankovek.

MŠMT: Výtvarná soutěž k 100. výročí československé koruny
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Přestože samotné výročí koruny připadá na rok 2019, oslavy této významné události začínají už v letošním roce věnovanému 100 let od vzniku Československé republiky. Jako první z plánovaných akcí vyhlásilo ČNB společně s MŠMT soutěž pro studenty základních a středních škol o návrh pamětní stokorunové bankovky. Jde o jednu z aktivit, které připomenou nejen historii československé koruny, ale zároveň přiblíží veřejnosti činnosti centrální banky a její roli. ČNB vydá také vysokohmotnostní zlatou minci a poprvé v historii i pamětní bankovku.

Žáci mohou vyhrát historicky první pamětní bankovku, návštěvu Státní tiskárny cenin a České mincovny nebo účast na diskusi s autorem pamětní mince. Vítězné návrhy budou dále umístěny na výstavě ČNB 100 let česko-slovenské koruny, která bude přístupná na Pražském hradě v průběhu jara 2019. Na této výstavě umožní centrální banka veřejnosti prohlédnout si například zlaté slitky, mince a medaile, originální návrhy československých bankovek od Alfonse Muchy, Maxe Švabinského, Karla Svolinského a dalších, nebo vzácné československé mince a papírové peníze.

Ohledně soutěže a informování a vzdělávání veřejnosti v oblasti finanční gramotnosti podepsalo navíc MŠMT s ČNB 20. března Memorandum o spolupráci.

Podmínky soutěže jsou k dispozici na webových stránkách ČNB ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…