MŠMT k aktuální situaci v DD a VÚ v Chrastavě

28.05.2016 21:31

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy řešilo urgentně situaci v Chrastavě, ústavu, který patří mezi školská zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy zřizovaná právě resortem školství. Na základě informace z Kanceláře veřejného ochránce práv provedlo i vlastní šetření, která vedla ke změně na postu ředitelky tohoto zařízení.

MŠMT k aktuální situaci v DD a VÚ v Chrastavě
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová v Opavě

Dne 26. - 27. dubna 2016 navštívili pověření zaměstnanci Kanceláře veřejné ochránkyně práv na základě stížnosti bývalých zaměstnanců Chrastavy toto školské zařízení. Zjistili závažná pochybení, popsána následně ve Zprávě z návštěvy zařízení, vydané 13. května 2016. Současná ministryně Kateřina Valachová rozhodla situaci urgentně řešit na základě telefonického oznámení z KVOP a na písemnou zprávu nečekat. Zjištěním situace pověřila náměstka sekce vzdělávání, který společně s externím odborníkem z praxe, ředitelem ústavu Klíčov Patrikem Matoušů, Chrastavu 16.5. navštívil. Oba na místě shledali taktéž zásadní nedostatky. Ty se týkají zejména zcela neadekvátního systému hodnocení dětí, porušování jejich základních práv (mají velmi omezenou možnost samostatného pohybu mimo zařízení v návaznosti na hodnoticí systém, jsou omezovány v jídle, možnosti styku s rodinou, jsou jim stříhány vlasy, atd.). Následně byla opětovným prošetřením pověřena ČŠI, která 20.5. shledala všechny body stížnosti důvodnými. Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal dal ihned pokyn k provedení důsledné analýzy inspekční činnosti konané v tomto zařízení v prosinci 2015 a současně dal podnět k zahájení kárného řízení s konkrétními pracovníky ČŠI.

„Považuji za naprosto nepřípustné porušování práv dětí a mládeže, kdy saháme dokonce na jejich elementární potřeby, jako je jídlo, pití, možnost styku s rodinou, volný pohyb apod. Vedení a personál zařízení, byť nezpochybňuji, že to je vzhledem k výchovným prohřeškům dětí a mládeže zde umístěných někdy složité, má veškeré své působení sladit s výchovně vzdělávacími principy v souladu s náplní a posláním školského zařízení,"  hodnotí situaci ministryně Kateřina Valachová. 

MŠMT se snaží s ohledem na citlivost situace a věk dětí a mládeže atmosféru nevyhrocovat, ale naopak činit všechny potřebné kroky k okamžité nápravě a zklidnění situace. I proto ministryně Valachová oceňuje připravenost a ochotu speciální pedagožky a psychoterapeutky Soni Cpinové přijmout pověření řízením školského zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy v Chrastavě do doby jmenování nového ředitele, které proběhne na základě výběrového řízení.

Výchovný ústav, dětský domov se školou, střední škola, základní škola a školní jídelna Chrastava, Školní 438, 463 31 Chrastava

Výchovný ústav, dětský domov se školou, střední škola, základní škola a školní jídelna v Chrastavě, Školní 438 patří mezi školská zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy zřizovaná MŠMT.

Na základě soudního rozhodnutí je v něm umístěno v současné době 36 chlapců ve věku 12 - 18 let (kapacita zařízení 36 dětí), kteří mají poruchy chování (záškoláctví, závislostní chování, trestná činnost atd.). Jedná se o děti ze sociálně problémových a neúplných rodin. Většina z nich se vedle záškoláctví a neúnosného chování dopouštěla nejrůznější trestné činnosti. Vzdělávání těchto umístěných dětí probíhá při školském zařízení.

Základní škola, Základní škola praktická, Základní škola speciální - kapacita 20 žáků

Střední škola: obor 36 67 E/01  Zednické práce  - 2-letý učební obor – kapacita 16 žáků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…