MŠMT pořádalo odbornou konferenci o budoucnosti školství

29.11.2015 14:28

Společné vzdělávání žáků, změny ve financování regionálního školství a podpora profesního rozvoje učitelů, to byla témata 1. ročníku odborné konference ŠKOLA PRO BUDOUCNOST, BUDOUCNOST PRO ŠKOLU.

MŠMT pořádalo odbornou konferenci o budoucnosti školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

V Poslanecké sněmovně parlamentu ČR se sešli zástupci MŠMT včetně ministryně Kateřiny Valachové, zástupci pedagogických fakult, nejrůznějších svazů a asociací a více než stovka ředitelů škol, aby společně diskutovali o nejdůležitějších tématech českého školství.

Konference ŠKOLA PRO BUDOUCNOST, BUDOUCNOST PRO ŠKOLU byla rozdělena do tří bloků, které kopírují tři priority ministryně Valachové a v rámci nichž vystoupili národní odborníci z oblasti teorie a praxe:

1) Společné vzdělávání žáků
2) Změny ve financování regionálního školství
3) Podpora profesního rozvoje učitelů

"Jsem ráda, že jsme otevřené ministerstvo a že se poučujeme také z toho, co jako problém v těchto třech tématech cítí učitelé a ředitelé škol, protože zejména oni budou muset v praxi uspět," uvedla na konferenci ministryně Valachová.

V rámci Společného vzdělávání dnes MŠMT zveřejnilo Klíčové dokumenty ke Společnému vzdělávání - více ZDE.

Hlavním cílem ministerstva je podle ministryně Valachové upřít pozornost směrem k učitelům a ostatním zaměstnancům školy. "Můžeme hloubat nad strategiemi a analýzami, ale bez učitelů to nepůjde. Učitelé jsou základ úspěchu a budoucnosti kvalitního vzdělávání dětí. Nechceme jen mluvit, chceme konkrétně zlepšovat podmínky pro učitele a ostatní zaměstnance ve školách," řekla K. Valachová.

Učitelům by měl sloužit připravovaný kariérní systém, jehož původní návrh je v současné době upravován. Z hlediska profesního růstu pedagoga počítá nová podoba se třemi stupni - začínající učitel, samostatný učitel a učitel na vyšším kariérním stupni. "Jde nám o to, aby tento třetí stupeň nebyl vázán na funkci a manažerskou pozici, ale na délku odsloužené praxe v rámci výuky a jeho součástí byl zvláštní příplatek po ověření kvality. V tomto cítím velkou podporu učitelek a učitelů a věřím, že se nám společnými silami podaří tyto dobré kroky prosadit," dodala ministryně Valachová s tím, že zásadnějšího pokroku ve vzdělávání nelze dosáhnout bez změn ve financování regionálního školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…