MSp ČR k zasedání ministrů spravedlnosti zemí Visegrádské skupiny

27.05.2015 10:11

Efektivita justice, problém insolvencí a firem s netransparentní vlastnickou strukturou řeší všechny středoevropské státy EU, konstatoval ministr Pelikán na zasedání ministrů Visegrádské skupiny.

MSp ČR k zasedání ministrů spravedlnosti zemí Visegrádské skupiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se zúčastnil zasedání ministrů spravedlnosti Slovenska, Polska, Maďarska a České republiky. Jednání zemí Visegrádské skupiny (V4) se v Bratislavě účastnili také ministři Slovinska a Chorvatska. Předmětem jednání byly otázky reformy a efektivity justice, problematika insolvencí a také hledání společného stanoviska k problematice úřadu evropského veřejného žalobce.

„Rozhodující otázkou, kterou je zapotřebí zodpovědět při zřizování úřadu evropského veřejného žalobce, je efektivita fungování tohoto nového úřadu“, konstatoval na jednání ministrů spravedlnosti středoevropských členských států EU ministr Robert Pelikán.

Společným zájmem účastnických zemí je také otázka efektivity justice. Všechny státy řeší problém přetíženosti soudců, otázku, jak nastavit systém práce soudů a zajistit jejich nezávislost, zároveň ale zajistit vymahatelnost zodpovědnosti za pochybení. „Soudce by se měl věnovat především odborné práci, soudit, mít k dispozici odpovídají soudní aparát i zabezpečení, ale také by měl zároveň nést za své odborné i lidské konání zodpovědnost“, řekl na jednání V4 Robert Pelikán. 

Při projednávání otázek insolvence bylo konstatováno, že ambicí Evropské unie by měla být koordinace vnitrostátní úpravy úpadku spíše, než snaha o celoevropskou harmonizaci. Nicméně ministři se shodli, že je v této souvislosti také zapotřebí řešit otázku netransparentních společností s nejasnou majetkovou strukturou. Všichni ministři také konstatovali specifika ekonomik jejich zemí, kde se řada firem potýká s druhotnou platební neschopností. Pokud by se otázka insolvencí řešila bez ohledu na tento problém, který se objevuje hlavně v dobách krize, mohlo by dojít k negativní insolvenční řetězové reakci.

V současnosti předsedá skupině V4 Slovensko. Od prvního července 2015 přebírá předsednictví V4 Česká republika. Ministr Spravedlnosti Robert Pelikán pozve své kolegy do ČR, kde budou pokračovat ve výměně zkušeností na daná témata a také budou hledat společné pozice pro jednání v Radě ministrů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…