MŽP: Ministr se sešel s představiteli měst Horní Jiřetín a Litvínov

30.03.2015 12:08

Opravdovou dominantou Krušných hor je Státní zámek Jezeří. Na úpatí hor jako zámek shlíží již od poloviny 16. století, kdy byla dokončena jeho přestavba ze středověkého hradu.

MŽP: Ministr se sešel s představiteli měst Horní Jiřetín a Litvínov
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Pamatuje doby, kdy byl pod ním rozsáhlý zámecký park, mnoho obcí i velké jezero Dřínov. V 80. letech minulého století se však na rozlehlých pozemcích v zájmu energetické koncepce státu těžilo hnědé uhlí a povrchová těžba tak zcela změnila ráz krajiny. Dostala se až k bezprostřední blízkosti zámku Jezeří a měst Horní Jiřetín a Litvínov, k takzvaným limitům těžby, o kterých se v současné době vedou rozsáhlé diskuze, zda je překročit nebo zachovat. Představitelé měst Horního Jiřetína i Litvínova trvale činí kroky k zachování limitů a stále přesvědčují vládu i příslušná ministerstva, že je nutné najít jiné zdroje energie, je nutné již do krajiny nezasanovat, naopak očekávají významnou pomoc s rozvojem těžbou zasažené oblasti.

V pátek 27. března se s představiteli měst Horní Jiřetín a Litvínov sešel ministr životního prostředí Richard Brabec. Ke schůzce si vybrali symbolicky zámek Jezeří. Přestože schůzka nebyla plánovaná k otázce zachování limitů, tak se o nich diskutovalo. V rámci diskuze svůj názor vyjádřil nejen starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který samozřejmě hájí své město, ale také starostka Litvínova Kamila Bláhová, místostarostové Erika Sedláčková a Milan Šťovíček i litvínovský radní Jiří Fedoriška, kteří jsou pro zachování limitů.

„Ministerstvo životního prostředí zatím nemá k dispozici dostatečné argumenty k prolomení limitů. Očekáváme, že Ministerstvo průmyslu a obchodu do června letošního roku zpracuje materiál, ze kterého by mělo být patrné, proč se bez uhlí za limity Česká republika neobejde,“ říká k dané problematice Richard Brabec a dodává, že se v republice vytěží cca 40 mil. tun uhlí, přičemž teplárenské společnosti z toho spálí pouhých 7 mil. tun. „Z pohledu limitů jsem od teplárenských společností neslyšel hlas pro jejich prolomení,“ dodal na závěr setkání ministr životního prostředí.

Ministra zámkem provedla kastelánka Hana Krejčová, která patří mezi zastánce zachování limitů, jejichž prolomení by mohlo ohrozit i impozantní zámek s 240 místnostmi s 200 okny, s unikátním divadelním sálem...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…