MZV: Ministr řešil s velvyslancem USA Blízký východ, dostal informace z Washingtonu

10.01.2020 13:22

Čtvrteční jednání Bezpečnostní rady státu potvrdilo, že ČR v tuto chvíli nehodlá provádět žádné změny v nasazení svých vojáků v Iráku. Budeme dále postupovat společně se spojenci v NATO a v souladu s alianční dohodou.

MZV: Ministr řešil s velvyslancem USA Blízký východ, dostal informace z Washingtonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Předpokládáme, že íránskými odvetnými útoky ozbrojená konfrontace skončí, pro Česko nevidíme žádné bezprostřední hrozby. Bezpečnostní rada státu byla svolána z podnětu ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

O výsledcích jednání BRS informoval dnes ministr Petříček také velvyslance USA Stephena Kinga, se kterým se sešel na dlouhodobě plánované schůzce. Společně projednali poslední vývoj v souvislosti s událostmi v Iráku a možnosti většího zapojení Evropy v reakci na aktivity Íránu.

Velvyslanec King poskytl aktuální informace o postupu administrativy prezidenta Trumpa v reakci na nepřijatelné chování Íránu a hrozící bezprostřední hrozbu americkým životům. Íránskou reakci označil za umírněnou a potvrdil zájem USA na další deeskalaci.

Ministr s velvyslancem ocenili vynikající úroveň česko-amerických vztahů a prodiskutovali priority vzájemné spolupráce v první polovině roku v politické, bezpečností a obchodní oblasti. Zájem o stávající dynamiku bilaterálních vztahů v podobě velmi intenzivních kontaktů na vysoké úrovni i v tomto roce je oboustranný. Strategická hloubka našeho partnerství, potvrzená mimo jiné uzavřením dohody na pořízení dvanácti vrtulníků americké provenience, skýtá příležitost i pro český obranný průmysl.

Americká strana velmi ocenila angažovanost České republiky v oblasti kybernetické bezpečnosti, zejména v souvislosti se zaváděním sítí 5G, a potvrdila připravenost s ČR úzce spolupracovat při organizaci dalšího ročníku úspěšné Pražské konference k 5G v květnu tohoto roku.

V neposlední řadě oba partneři jednali o příležitostech, které pro další rozvoj vzájemné obchodní spolupráce skýtá připravované česko-americké obchodní fórum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…