MZV: Prohlášení ze setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice

04.04.2017 20:40

První setkání nejvyšších ústavních činitelů v roce 2017 proběhlo dne 4. dubna za účasti prezidenta republiky, předsedy Senátu PČR, předsedy Poslanecké sněmovny PČR, předsedy vlády ČR, ministra zahraničních věcí a ministra obrany. Ústavní činitelé projednali téma tzv. brexitu a budoucnosti Evropské unie, problematiku posilování evropské bezpečnosti a obrany, otázku přístupu k nové administrativě USA, mimořádné setkání hlav států NATO a předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy.

MZV: Prohlášení ze setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Ústavní činitelé potvrdili shodu na tom, že odchod Velké Británie z Evropské unie nesmí ohrozit evropský integrační projekt. Česká republika podporuje v této věci jednotný postup států EU 27. V jednáních o vzájemných vztazích bude klíčové zabezpečit práva občanů ČR, kteří legitimně pracují či studují ve Velké Británii, a omezit dopad brexitu na pracovní místa a konkurenceschopnost ČR. Stejně tak bude důležité zajistit spravedlivé finanční vyrovnání Velké Británie do rozpočtu EU spočívající v uhrazení britského podílu z dosud přijatých závazků EU. ČR bude rovněž usilovat o zajištění stávajícího přístupu na trh zboží a služeb v maximální možné míře a o rozvoj spolupráce s Velkou Británií v bezpečnostní a vojenské oblasti. V rámci probíhající diskuse k budoucnosti EU hodlá ČR podporovat posilování EU v oblastech, kde Unie nabízí přidanou hodnotu a bude přispívat k větší prosperitě a bezpečnosti Evropy. Shoda panovala také na tom, že žádný stát EU 27 nesmí být z diskuse o budoucnosti Unie vyloučen.

Ústavní činitelé ocenili pokrok v provádění zahraniční a bezpečnostní politiky EU, zejména pak probíhající intenzivní práci v oblasti vnější bezpečnosti a obrany. Připravenost EU reagovat na vnější bezpečnostní výzvy, včetně účinné ochrany hranic Unie a boje s nelegální migrací, považují za zásadní předpoklad udržení důvěryhodnosti evropského projektu pro občany. Výsledkem musí být posílení obranných schopností evropských zemí a politické vůle pro jejich použití. To současně povede k posílení evropského pilíře Severoatlantické aliance, která zůstává základem teritoriální obrany ČR a Evropy. V tomto smyslu musí být posilování bezpečnosti a obrany EU úzce koordinováno s aktivitami NATO.

V otázce nové administrativy Spojených států amerických se ústavní činitelé shodli na zásadním významu česko-amerických vztahů. Českou republiku a Spojené státy pojí dlouhodobě mimořádně silné vztahy, které bude ČR chtít dále rozvíjet s nově nastupující administrativou, včetně rozšíření bilaterálních kontaktů na nejvyšší úrovni či posílení ekonomické a obranné dimenze vzájemných vztahů.

Co se týče nadcházejícího mimořádného setkání hlav států NATO na konci května v Bruselu, ústavní činitelé vítají skutečnost, že první cesta nového amerického prezidenta do Evropy povede do sídla Severoatlantické aliance. Očekávají, že na mimořádné schůzce hlav států a vlád členských zemí dojde k jednoznačnému potvrzení významu NATO a transatlantické vazby. Ve světle nadcházející bruselské schůzky ústavní činitelé potvrdili postupné navyšování výdajů na obranu ČR. Ústavní činitelé rovněž vítají, že se schůzka bude zabývat i posílením role NATO v boji proti terorismu. ČR je v této oblasti připravena podpořit společný postup spojenců a poskytnout konkrétní vojenské i civilní kapacity pro boj s terorismem.

Na závěr schůzky byli ústavní činitelé informováni o přípravě nadcházejícího předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy (květen–listopad 2017) a vzali na vědomí návrh tematických priorit České republiky pro toto předsednictví. Rovněž potvrdili shodu na navrhované účasti ústavních činitelů České republiky na zasedáních Rady Evropy během českého předsednictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…