Masarykova univerzita: Novou děkankou pedagogické fakulty byla zvolena Simona Koryčánková

30.09.2022 15:45 | Tisková zpráva

Novou děkankou pedagogické fakulty pro funkční období 2023–2027 se po jmenování rektorem Masarykovy univerzity stane Simona Koryčánková. Rozhodl o tom v tajné volbě Akademický senát Pedagogické fakulty MU. Ve funkci v únoru příštího roku vystřídá Jiřího Němce.

Masarykova univerzita: Novou děkankou pedagogické fakulty byla zvolena Simona Koryčánková
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Akademický senát pedagogické fakulty měl 27. září na programu schůze jediný bod jednání – volbu nového děkana nebo děkanky Pedagogické fakulty MU. Úvodní slovo si vzal předseda senátu Martin Adam, který představil personální změny a program schůze. Technické podmínky voleb představil zástupce volební komise Marek Lollok. Pak už nic nebránilo tomu, aby všech třiadvacet senátorů a senátorek vyjádřilo svou vůli a vybralo novou hlavu pedagogické fakulty.

Hned po prvním kole tajné volby akademického senátu zvítězila Simona Koryčánková, která svého protikandidáta Tomáše Janíka porazila o osm hlasů. Ke zvolení bylo potřeba nadpoloviční většiny senátorských hlasů, nakonec jich získala patnáct z celkových třiadvaceti. Pouze na jednom hlasovacím lístku stálo „zdržuji se hlasování.“

„Přiznávám, že je to pro mě nečekané vítězství, ale je to zároveň i závazek. Je mi obrovskou ctí, že jsem byla zvolena děkankou pedagogické fakulty, nesmírně si toho vážím. Musím říct, že to období před samotnou volbou bylo velice náročné, ať už časově nebo psychicky. V této chvíli ze mě spadl veškerý stres,“ uvedla po vyhlášení výsledků voleb nová děkanka pedagogické fakulty.

Koryčánková už na oficiálním představení kandidátů v polovině září představila svůj budoucí tým proděkanů a proděkanek, o jejichž schopnosti se chce opírat. Jako cíl si kladla zůstat nejlepší pedagogickou fakultou v České republice a být významnou a prestižní institucí. Soustředit se bude chtít na nezastupitelnost role učitele ve společnosti a důraz na jeho kvalitní přípravu.

Soupeřem nově zvolené děkanky byl Tomáš Janík, který na pedagogické fakultě vede Institut výzkumu školního vzdělávání a působí jako proděkan pro výzkum a akademické záležitosti. Janíkovou vizí byla pedagogická fakulta jako expertní organizace zaměřená na učení a přípravu na profesionální pomáhání.

Koryčánková v letech 2016–2020 zastávala na Pedagogické fakultě MU funkci proděkanky pro rozvoj a vnější vztahy. Ve své výzkumné činnosti se zaměřuje na témata z oblasti lexikálně-sémantické analýzy poetických textů a metodiky výuky ruského jazyka. Aktuálně působí jako prorektorka pro záležitosti studentů a absolventů MU.

Nové funkce se ujme 1. února 2023. „První věcí, kterou bych chtěla udělat, je sejít se nejenom s vedoucími akademických i neakademických pracovišť, ale i se studentkami a studenty. Ráda bych si všechny vyslechla, zeptala se na problémy, které mají, a začala je co nejrychleji řešit,“ uzavřela Koryčánková.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.