Městská nemocnice Ostrava získala statut centra pro léčbu dětského diabetu

25.02.2020 21:14

Statut centra vysoce specializované péče pro léčbu dětského diabetu Městské nemocnici Ostrava udělilo Ministerstvo zdravotnictví do 31. 12. 2022. K jeho získání musela MNO splnit požadavky na personální zabezpečení zdravotní péče i na technické a věcné vybavení zařízení.

Městská nemocnice Ostrava získala statut centra pro léčbu dětského diabetu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Městská nemocnice Ostrava

Každoročně do dětské diabetologicko-endokrinologické ambulance nemocnice přijde více než tisíc dětí. „Každý takový statut zvyšuje prestiž nemocnice. V regionu jsou jen dvě zdravotnická zařízení, která jsou centry pro léčbu diabetu pro děti i dospělé. Je to naše městská nemocnice a fakultní nemocnice v Ostravě. Ministerstvu jsme doložili vše potřebné a statut centra pro děti získali do konce roku 2022," uvedl ředitel MNO Petr Uhlig.

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo několik podmínek, které musí být splněny pro udělení statutu. Jednou z nich je počet dlouhodobě sledovaných dětí s diabetem, který je stanoven na 40. Městská nemocnice jich má 85, které přicházejí na kontrolu nejméně 4x ročně.

MNO musela splnit také technické a věcné podmínky. Musí disponovat adekvátním prostorem, místností pro edukaci pacientů, mít dostatek vybavení – inzulínových pump a senzorů ke kontinuálnímu měření glykémie k zapůjčení. Nemocnice musí mít k dispozici také dětskou JIP, garantovat možnost 24 hodinového dohledu nad pacienty i nonstop možnost provedení laboratorních testů. Podmínkou je také personál pro zabezpečení péče, a to lékař s atestací z dětské diabetologie, dětský psycholog, dětský neurolog, dětský nefrolog a dále chirurg a oční lékař.

Městská nemocnice Ostrava má dětskou diabetologicko-endokrinologickou ambulanci, která poskytuje komplexní péči u dětí s endokrinologickými poruchami – onemocněním štítné žlázy, poruchou růstu a puberty, poruchami výživy, obezitou. Nově bude pracovat se statutem centra pro léčbu dětského diabetu. „Čím lepší bude péče o dětské diabetiky od začátku zjištění nemoci, o to menší budou mít pacienti komplikace v pozdějším věku. Známky, které upozorní, že dítě má diabetes jsou časté pití, močení, únava a hubnutí. Doporučujeme navštívit praktického lékaře a ten z vyšetření krve a moči jednoduše zjistí, že je nutné poslat dítě k nám do centra, kde se o něj postaráme," řekla lékařka Naděžda Filáková, endokrinolog – diabetolog Městské nemocnice Ostrava.

Ambulance provádí specializované odběry krve k vyšetření hladin hormonů, zátěžové testy, které slouží k přesné diagnostice jednotlivých onemocnění. Provádí sonografické vyšetření štítné žlázy. Specializuje se na péči o děti s diabetem mellitus (cukrovka). Zajišťuje nejen terapii dítěte, ale také edukaci dětí a rodičů o výživě i režimu diabetika.

Devadesát osm procent pacientů, kteří mají diabetes prvního typu, je celoživotně závislých na inzulinu. I mezi dětmi se objevují diabetici druhého typu, ale spíše výjimečně, v souvislosti s obezitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladenské dvorky se blíží, letošním tématem bude „Stopa“

12:32 Kladenské dvorky se blíží, letošním tématem bude „Stopa“

O víkendu 8.–9. června opět otevřou obyvatelé kladenského Podprůhonu své dvorky a zahrady široké veř…