Metrologové ve Strakonicích pomáhají s revizemi techniky i jiným útvarům

25.10.2015 21:16

Ve strakonické posádce zdaleka neslouží jen vojáci, kteří obsluhují protiletadlové raketové systémy, nýbrž i řada jiných specialistů. U zdejšího střediska metrologie a technického dozoru proběhlo tento týden místní šetření, na jehož základě získá oprávnění provádět revize tlakových nádob na přepravu plynů. Strakonickým vojákům to ušetří spoustu času i peněz.

Metrologové ve Strakonicích pomáhají s revizemi techniky i jiným útvarům
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Doposud museli naši příslušníci kvůli těmto revizím jezdit stovky kilometrů do speciálního zařízení Bystrovany v Olomouci. Díky získanému oprávnění můžeme revize tlakových nádob na přepravu plynů provádět i u našeho útvaru,“ uvedl praporčík Zdeněk Kočí ze střediska metrologie a technického dozoru.

Zdejší vojáci pomáhají i jiným vojenským útvarům. „Revize vzduchojemů a tlakových nádob stabilních zabezpečujeme například vojenským útvarům a zařízením z Tábora, Bechyně, Prahy, Radošova či Dukle Liberec,“ jmenoval namátkově praporčík Kočí. „Obrací se na nás i s mimořádnými požadavky, které nejsou v plánu. Jestliže je to v našich možnostech, z hlediska času a kapacity, snažíme se vyhovět. Ohlasy na naši práci máme kladné,“ konstatoval spokojeně.

Zahrabaný v zákonech a normách

Samotné oprávnění, vydané pro konkrétní revizní místo, ovšem nestačí. Pracovník, který má revize provádět, musí získat osvědčení. Na funkci staršího metrologa nastoupil praporčík Kočí vloni na podzim. „Ačkoliv se v oboru již nějakou dobu pohybuji, musel jsem složit předepsané zkoušky na revize vzduchojemů a tlakových nádob stabilních. Celý týden jsem byl zahrabaný v zákonech a normách a důkladně jsem je studoval,“ zavzpomínal devětatřicetiletý metrolog a dodal: „Letos jsem si ještě dodělal zkoušky na revize tlakových nádob na přepravu plynů.“

Strakonické středisko prošlo akreditací

Hlavním úkolem pro příslušníky strakonického střediska metrologie a technického dozoru byla v letošním roce akreditace. Úspěšně jí prošli na začátku října. „Na našem útvaru tak můžeme provádět kalibrace a revize multimetrů, manometrů, momentových klíčů a dalších přístrojů, se kterými jsme dříve museli jezdit do Lázní Bohdaneč či Pardubic,“ vysvětlil náčelník střediska kapitán Ladislav Lukavský.

Do konce roku čeká na metrology ještě jedno důležité místní šetření, kterým chtějí rozšířit oprávnění revizního místa zdvihacích zařízení. Jestliže jej zvládnou, budou moci navíc provádět i revize pojízdných zdvihacích plošin.

Praporčík Zdeněk Kočí kontroluje videoskop, který se používá při vnitřní revizi tlakové nádoby. Přihlíží Jaroslav Kozák z oddělení státního dozoru z Českých Budějovic.

Praporčík Zdeněk Kočí kontroluje videoskop, který se používá při vnitřní revizi tlakové nádoby. Přihlíží Jaroslav Kozák z oddělení státního dozoru z Českých Budějovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…