Mezinárodní spolupráce se vyplácí

09.02.2015 16:00

Policisté z Odboru mezinárodní policejní spolupráce za sebou mají další úspěšný rok.

Mezinárodní spolupráce se vyplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Náplní práce tohoto odboru je zejména výměna kriminálně relevantních informací se zahraničními partnery a zajišťování aplikace mezinárodních dohod, kterými je Česká republika vázána, a napomáhají v boji s kriminalitou. Jedná se zejména o pátrání po osobách a odcizených věcech na území jiných států, kam se uchylují osoby, které se snaží vyhnout trestnímu stíhání v ČR. Strategickou je také spolupráce na úrovni EU a Interpolu.

V tomto směru má za sebou tento odbor v roce 2014 více než osm tisíc úspěšných zásahů na osoby a věci hledané v rámci Schengenského informačního systému. Díky Evropskému zatýkacímu rozkazu skončilo v rukou české justice téměř dvě stě padesát osob. V České republice pak pro své zahraniční kolegy zadrželi policisté tři sta padesát zločinců. Odbor mezinárodní policejní spolupráce předával v loňském roce osoby například do Finska, Lichtenštejnska, či na Maltu.

V červnu 2014 se na základě pátrání podařilo konkretizovat a monitorovat místo pobytu osoby, která byla v ČR podezřelá ze závažné násilné činnosti, kdy jedna z obětí nepřežila. Na základě těchto informací a rychlé reakci českého soudu se podařilo muže zadržet na Balkáně a předat českých soudům.
Díky spolupráci s kolegy ve Francii se například podařilo na sklonku loňského léta vrátit českému majiteli odcizené sportovní letadlo, které bylo ukryto v hospodářském stavení na francouzském venkově. Letadlo nalezl nový majitel statku ve stodole a obrátil se na místní četnictvo. Díky informacím zadaným v Schengenském informačním systému ho dokázali ztotožnit a podniknout potřebné kroky pro jeho navrácení.

„Neméně důležitým úkolem odboru je koordinace práce styčných důstojníků, které Police ČR vyslala na několik zastupitelských úřadů v Evropě a Asii. Aktuálně jsou styční důstojníci na ambasádách v Polsku, Slovensku, Ruské federaci, Ukrajině, Srbsku a Vietnamu. Vysílání těchto důstojníků reflektuje aktuální bezpečnostní situaci v ČR i v místech jejich působiště“, uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Důležitým úkolem je také prohlubování spolupráce s policejními sbory v rámci světa. Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci nabývá tento úkol na důležitosti. Za účelem zvýšení bezpečnosti občanů České republiky tak probíhá intenzivní výměna informací například s kolegy v USA, Izraeli, Francii a dalších státech.

V kompetenci odboru bylo také zajištění účasti českých policistů v několika zahraničních mírových misích a ochranné misi v Iráku a Libyi. Během minulého roku bylo vysláno čtrnáct policistů k výkonu služby v zahraničí. Čeští policisté jsou nasazeni v mírové misi v Kosovu, Afghánistánu a Gruzii. Již několikátým rokem pak probíhá projekt společných hlídek. V rámci tohoto projektu čeští policisté pomáhají turistům na chorvatském a bulharském pobřeží. Aktuálně je v zahraničí sedmnáct policistů.

V prohlubování mezinárodní spolupráce výrazně pomáhají i zahraniční cesty policejního prezidenta. Ten v loňském roce absolvoval pracovní cesty například do Kosova, kde se setkal s policisty působícími v rámci mírové mise EULEX. Při návštěvě  Chorvatska se pak zajímal o působení policistů v rámci projektu společných hlídek, které bude pokračovat i v letošním roce. Významnou událostí byla také cesta na Valné shromáždění Interpolu v Monaku. Mezi pravidelné cesty policejního prezidenta patří i vzájemné návštěvy s jeho slovenským, německým a polským protějškem.

Globální situace podtrhuje důležitost a nezbytnost užší spolupráce jednotlivých bezpečnostních složek napříč státy, což bude stěžejní úkol také pro Odbor mezinárodní spolupráce Policejního prezidia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…