Milosrdní bratři: Sedmnáct plicních ventilátorů darem míří z Česka do Itálie

04.04.2020 22:03

Sedmnáct plicních ventilátorů od českých výrobců a desítky tisíc roušek a dalších ochranných prostředků zamířilo darem z České republiky do Itálie, která je spolu se Španělskem nejhůře postižena současnou epidemií nemoci COVID-19. V rámci sbírky Pomoc pro Itálii se během dvou týdnu vybralo již přes jeden a čtvrt milionu korun.

Milosrdní bratři: Sedmnáct plicních ventilátorů darem míří z Česka do Itálie
Foto: milosrdni.cz
Popisek: Milosrdní bratři Čechy a Morava - logo

Sbírku organizuje Hospitálský řád sv. Jana z Boha – Milosrdní bratři. Tuto neděli, coby součást sbírky, se od 20:00 koná online Koncert pro Itálii přenášený také TV Noe a Rádiem Proglas, na kterém bez nároku na honorář vystoupí Trio Bohémo. Dary lze zasílat na účet číslo 1341663309/0800 s variabilním symbolem 2020. Stav konta a další novinky je pravidelně zveřejňován na stránkách ZDE.

„V Česku teď svádíme těžký boj, aby se šíření koronaviru co nejvíce zpomalilo a ideálně zastavilo, ale nezapomínejme na to, že jsou země, kde je situace mnohem horší! Třeba v Itálii… nemocnice nezvládají nápor nemocných, zdravotníci jsou na hranici úplného vyčerpání a mnozí z nich jsou sami nakažení, trpí nedostatkem zdravotnického materiálu a přístrojů potřebných pro ošetřování nakažených, chybí plicní ventilátory a další,“ říká bratr Martin Macek, brněnský převor a rakouský definitor z řádu Milosrdných bratří. „Nákup ventilátorů a ochranných pomůcek jsme již zafinancovali z prostředků řádu. Sbírka nám pomáhá naše možnosti pomoci dále rozšířit. Velice děkuji všem, kteří se jejím prostřednictvím rozhodli pomoci,“ dodává bratr Martin.

Nákup zdravotnického materiálu a jeho dopravu od výrobců do Itálie zajišťuje Veronika Bulková, výkonná ředitelka Centra kardiovaskulární péče při brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. „Ventilátory jsme zajistili u českých výrobců. V současné době jednám také o pořízení ventilátorů nově vyvinutých ČVUT. Ty v nejbližší době získají bezpečnostní certifikaci CE, a bude zapotřebí je technicky přizpůsobit standardům dané země, takže pracujeme na jejím zajištění i pro Itálii a Španělsko spolu s odborníky z ČVUT,“ říká Veronika Bulková.

Přístroje a ochranné prostředky pomáhají konkrétním zdravotnickým zařízením v severní Itálii a ve Španělsku. Pomoc míří zejména do Erby na sever Itálie nebo do nemocnice v Sankt Boi u španělské Barcelony. Logistika rozdělování pomoci se určuje dle komunikace přímo se zahraničními kolegy. Tak lze obdarovat lokality, které pomoc potřebují nejvíce.

Veronika Bulková je také ředitelkou společnosti MDT-Medical Data Transfer, Mezinárodní centrum pro telemedicínu. Ta v reakci na epidemii začala zdarma na svém webu (ZDE) poskytovat online kardiologickou poradnu lidem, kterým se nyní zkomplikoval kontakt s jejich kardiologem. Atestovaní kardiologové MDT také nyní zdarma vyhodnotí online zaslaný zjednodušený záznam EKG z nositelné elektroniky, například z chytrých hodinek. Tuto službu měli u MDT zajištěnou zdarma jen všichni klienti Oborové zdravotní pojišťovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…