Ministerstvo financí: V Praze se sešli experti na mezinárodní investiční arbitráže

25.10.2018 16:57

Ve dnech 23. – 25. října proběhl v reprezentačních prostorách Lichtenštejnského paláce Úřadu vlády již 8. ročník konference s názvem "Investment Treaty Arbitration Conference“, každoročně pořádané Ministerstvem financí ve spolupráci s českou pobočkou poradenské společnosti KPMG.

Ministerstvo financí: V Praze se sešli experti na mezinárodní investiční arbitráže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Jedná se o mezinárodní fórum pro výměnu zkušeností s řešením mezinárodních investičních sporů mezi předními advokáty a odborníky v oblasti mezinárodního investičního práva s jejich protějšky z řad státních úředníků obhajujících státy v těchto sporech.

Hlavní den konference dnes zahájil slavnostním úvodním slovem Ondřej Landa, náměstek ministryně financí pro právo a majetek státu.

„Vážím si toho, že každoroční konference, na které se pravidelně schází špičky oboru investičních arbitráží, si dlouhodobě udržuje skvělé renomé, o čemž svědčí pravidelná účast nejlepších právníků v tomto oboru. Vnímám to jako uznání kvalitní práce našeho právního týmu. Od loňského roku jsme zvítězili v dalších čtyřech arbitrážích a uhájili jsme tak státnímu rozpočtu přes 3 miliardy korun,“ sdělil Ondřej Landa.

První den konference byl věnován sériím přednášek mezinárodních rozhodčích institucí určených exkluzivně hostům z řad zástupců jednotlivých států. Druhý den konference se pak skládal ze série workshopů a praktických seminářů určených pro hosty jak z řad zástupců jednotlivých států, tak odborné právnické veřejnosti. Na odpolední program druhého dne byl zařazen seminář pořádaný ve spolupráci s ICC Young Arbitrator Forum určený především mladší generaci právníků zabývající se mezinárodním řešením sporů. V průběhu třetího, hlavního dne konference, měli pak hosté jedinečnou příležitost debatovat o aktuálních tématech mezinárodního řešení investičních sporů s předními odborníky v této oblasti v rámci několika po sobě navazujících přednáškových a diskuzních panelů. Každoročně se této debaty účastní přes 130 hostů z řad zastupujících států, renomovaných rozhodců, akademiků a rovněž advokátů. Po jarní mezinárodní konferenci o hazardu (ZDE), pořádané sdružením GREF se v tomto roce jedná o druhé prestižní profesní setkání, které se letos v Praze konalo k agendě Ministerstva financí.

„Ministerstvo financí v současnosti hájí Českou republiku ve dvanácti arbitrážích. Konference je jedinečnou příležitosti prezentace obhajoby státu jako prestižní záležitosti pro schopné právníky s dobrým jazykovým vybavením. Dlouhodobě výborné výsledky našeho právního týmu tak beru za tu nejlepší reklamu pro nadějné právníky, že ve službách státu mohou dosáhnout mimořádných úspěchů a získat unikátní zkušenosti,“ uvedla ředitelka právního odboru Ministerstva financí Martina Matejová.

Z kapacitních důvodů byla účast na konferenci omezena na pozvané zástupce států či odborníky v oblasti mezinárodní investiční arbitráže. Souhrnné informace o vedených a ukončených arbitrážích jsou k dispozici na webu MF ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…