Ministerstvo financí vyhodnotilo loterie: Loni sázející vložili do hry 138,1 miliard

21.06.2015 7:35

V roce 2014 bylo sázejícími vloženo do hry 138,1 mld. Kč, zároveň 106,7 mld. Kč bylo sázejícím vyplaceno na výhrách a příjmy legálních provozovatelů loterií a jiných podobných her byly 31,4 mld. Kč.

Ministerstvo financí vyhodnotilo loterie: Loni sázející vložili do hry 138,1 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Oproti roku 2013 vzrostl objem finančních prostředků vsazených do hry o 11,4 %. Rovněž objem vyplacených prostředků vzrostl o 11,9 %.

Obdobně jako v roce 2013 se největší nárůst objemu vsazených částek odehrál v oblasti okamžitých loterií a u internetových kursových sázek, jejichž podíl se každý rok zvyšuje a dosahuje z hlediska finančních prostředků vsazených do hry více než 1/5 celého trhu. Zvýšení objemu vsazených finančních prostředků v roce 2014 je v porovnání s rokem 2013 rovněž patrné u interaktivních karetních turnajů nebo her a u tombol, které v minulých letech zažívaly stagnaci. Naproti tomu nastal meziroční propad zejména u kostek, u binga, lokálních loterních systémů a u elektromechanických rulet.

Stejně jako v předchozích letech zaujímají největší podíl mezi sázkovými hrami a loteriemi interaktivní videoloterní terminály, u kterých hodnoty vložených částek meziročně narostly o 14,2% a hodnoty vyplacených výher se zvýšily o 14,5 %. Interaktivní videoloterní terminály se podílely na celkových vsazených částkách 42,5 %.

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her je zákonem č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů stanovena na 20 %. Základem pro výpočet odvodu je rozdíl mezi vsazenou částkou a vyplacenou výhrou. Za rok 2014 tvořil tento odvod částku dosahující výše 6,3 mld. Kč. Nejedná se o konečnou částku, protože ve lhůtě dle § 148 zákona č. 280/2009, daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, se může v případech doměření daně částka ještě změnit. Nad rámec výše uvedeného jsou všechna technická herní zařízení (typu interaktivní videoloterní terminál, výherní hrací přístroj, elektromechanická ruleta, lokální loterní systém a další) zatížena tzv. „pevnou částí odvodu“, která je tvořena sazbou 55 Kč za každé povolené herní místo denně. Za rok 2014 tvořila tato pevná část dílčího základu odvodu částku dosahující výše 1,3 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…