Ministerstvo obrany: Generál Ridzák vystoupil na francouzském kurzu generálního štábu

03.01.2021 12:16

I v průběhu vánočních svátků mise EUTM v Mali jede naplno, výcvik malijských vojáků probíhá na několika místech najednou.

Ministerstvo obrany: Generál Ridzák vystoupil na francouzském kurzu generálního štábu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Jednou z předvánočních zajímavých aktivit byla také přednáška českého velitele mise brigádního generála Františka Ridzáka pro posluchače francouzského kurzu generálního štábu, kteří, v rámci studijní stáže, navštívili Mali.

Centre des hautes études militaires, tzv. CHEM, volně přeloženo jako „Centrum pro pokročilá vojenská studia“, vedené ředitelem generálporučíkem Patrickem Destremauem, je francouzskou vzdělávací institucí, která, v její současné podobě, vznikla v roce 1952 z jednotlivých vojenských škol pro pozemní, vzdušné a námořní síly, založených už v roce 1911. V tomto centru se vzdělávají nejvyšší důstojníci, kteří jsou předurčeni na pozice s nejvyšší odpovědností, jak v mezinárodních tak i meziresortních strukturách. Prakticky se v něm připravují důstojníci, ze kterých se stanou v budoucnu generálové. Dalo by se říct, že jde o obdobu našeho českého kurzu generálního štábu.

Letos probíhá už sedmdesátý ročník tohoto kurzu. Obvykle se v kurzu vzdělává třicítka vojenských plukovníků, plukovníků četnictva, inspekce ozbrojených sil a generálního ředitelství pro vyzbrojování. Kurzu se vždy účastní i pět zahraničních studentů, tento rok to jsou zástupci z Německa, Belgie, Itálie, USA a Velké Británie. Posluchači kurzu se v rámci dvoudenní konference v Mali seznámili se zkušenostmi velitelů z jejich operačního nasazení. Vystoupili jak velitelé francouzské operace Barkhane, mise EUTM a EUCAP, mise Organizace spojených národů MINUSMA, tak i velitel Společných sil zemí G5 Sahel. Malijské ozbrojené síly reprezentoval tamější velitel pozemních sil.

Nejrozsáhlejší výcvik v historii EUTM

Generál Ridzák seznámil studenty s misí EUTM a rovněž se podělil o zkušenosti s velením této mezinárodní misi. Posluchačům podrobně vysvětlil nový mandát, který rozšiřuje prostor operace do celého Mali a nově umožňuje podporu výcviku armád států G5 Sahel. Dále je obeznámil s organizační strukturou a systémem výcviku, a předal své zkušenosti s fungováním mise i za srpnového převratu. V neposlední řadě pak popsal úspěšný boj s COVID-19 při současném plném nasazení prvků mise napříč Mali.

„Navzdory všem bezprecedentním problémům, se kterými jsme se v misi potýkali, jsme cvičili dále za dodržení přísných opatření. Ke konci roku se nám povedlo rozběhnout souběžný výcvik v nejvzdálenějších místech Mali najednou, od Ménaky, přes Gao, Timbuktu, Sévaré, Banankoro až po Bamako. Takto rozsáhlý výcvik se v historii EUTM ještě neuskutečnil. Velkými úspěchy jsou také naše výcvikové aktivity v poddůstojnické škole v Banankoro, kde jsme cvičili vojenské instruktory vůbec poprvé a konečně také integrace mise EUTM do struktury malijského generálního štábu,“ vysvětluje generál Ridzák.

Ředitel institutu, generálporučík Patrick Destremau pak v závěru konference poděkoval českému veliteli za přínosnou prezentaci. „Oceňuji vás za osobní přístup a příkladnou angažovanost, pane generále, jako evropského velitele mise v Mali při zahájení implementace nového mandátu. Je vidět, že se v oblasti Sahelu neangažuje pouze Francie, ale celé evropské společenství,“ uzavřel generál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Udržitelné cestování: Mladí lidé jdou příkladem

10:04 CzechTourism: Udržitelné cestování: Mladí lidé jdou příkladem

Pětina Čechů zná pojem udržitelné cestování a 9 z 10 turistů by informace o udržitelnějším cestování…