Ministerstvo obrany: Setkání připomnělo boje na Středním východě, u Dunkerque a na Dukle

09.10.2016 19:48

Na pátek 7. října připravila Československá obec legionářská ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR tradiční setkání vedoucích představitelů MO a Generálního štábu AČR s válečnými veterány a vojenskou veřejností.

Ministerstvo obrany: Setkání připomnělo boje na Středním východě, u Dunkerque a na Dukle
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

To se konalo na Hlavním sále Ministerstva obrany u příležitosti 73. výročí bojů na Středním východě a 72. výročí bojů u Dunkerque a na Dukle.

Přítomné v sále pozdravil poradce náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generál Jiří Verner. Přítomni byli také náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky brigádní generál Jan Kaše, velitel Velitelství posádky Praha plukovník gšt. Milan Virt, zástupce ředitele odboru pro válečné veterány MO Milan Bachan a další představitelé. Možnost setkání s válečnými veterány využili také studenti a žáci z Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO z Moravské Třebové a také žáci Základní školy Husitská z Nové Paky. Ti se do Prahy vydali za odměnu, protože si nejlépe vedli v celoroční soutěži pořádané Československou obcí legionářskou pod názvem „Bojovali za svobodu a padli za vlast“.

S hlavním projevem vystoupil poradce náčelníka GŠ AČR brigádní generál Jiří Verner

S hlavním projevem vystoupil poradce náčelníka GŠ AČR brigádní generál Jiří Verner

Jednotlivé milníky bojů, na které účastníci setkání vzpomínali, představil v projevu generál Jiří Verner. Ten také uvedl fakt, že Čechoslováci stáli vždy v předních řadách v boji proti hitlerovské koalici.

„Dukla, Střední východ a Dunkerque jsou důkazem, že zlo nemůže zahynout jen příznivou konstelací historických okolností či šťastnou souhrou osudových náhod. Zlo a nesvoboda mohou být poraženy pouze silou. V této věci neexistuje žádný kompromis,“ uvedl generál Jiří Verner a pokračoval: „Boj proti nacismu nebyl závislý na rozdílech daných národností, politickém přesvědčením či náboženským vyznáním. Rozhodovalo pouze odhodlání jít cestou odvahy a vlastenectví. Armáda České republiky nikdy nezapomene na ty, kteří před dvaasedmdesáti lety na Dukle a u Dankerque, stejně jako před třiasedmdesáti lety na Středním východě, nádherné slovo ‚svoboda´ proměnili v čin.“

V závěrečném vystoupení poděkoval místopředseda Československé obce legionářské, bojovník od Dukly, plukovník ve výslužbě Václav Kuchyňka všem za účast, kterou si účastníci slavnostního setkání připomněli tak důležité chvíle z naší historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…