Ministerstvo obrany: Státy V4 společně nakoupí munici

02.02.2021 20:29

Členské státy Visegrádské skupiny - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko dne 28. ledna 2021 podepsaly dohodu o společném nákupu munice.

Ministerstvo obrany: Státy V4 společně nakoupí munici
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Podpisu tzv. „Letter of Intent” (LOI), který podepsali národní ředitelé pro vyzbrojování zemí V4, předcházela několikaměsíční intenzivní práce zaměstnanců Sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany ČR a Agentury logistiky AČR společně s kolegy z ministerstev obrany ostatních členských zemí V4. Za českou stranu tento dokument podepsal náměstek ministra obrany Lubor Koudelka.

Původní záměr společného nákupu munice byl představen ministrem obrany Lubomírem Metnarem za českého předsednictví V4 na Dnech NATO v září 2019. „Ubrali jsme na přehnaných ambicích a plánech. Chceme začít něčím reálným, a to je společný nákup munice,” uvedl tehdy ministr Metnar. V průběhu českého předsednictví záměr nabral konkrétní podobu a vznikl společný projekt. Tento projekt by měl sloužit jako odrazový můstek pro budoucí náročnější vyzbrojovací projekty v rámci skupiny V4. Česko vede projekt i poté, co v létě 2020 předalo předsednictví Polsku.

Munice bude nakoupena přes agenturu NSPA

V samotném textu podepsaného dokumentu vyjadřují země V4 záměr společného nákupu munice. Tento nákup proběhne prostřednictvím alianční Agentury pro podporu a pořizování (NATO Support and Procurement Agency, NSPA). Dalším krokem po podpisu LoI bude zaslání oficiální žádosti o spolupráci agentuře NSPA prostřednictvím tzv. Tasking Letter a následné odeslání objednávek munice jednotlivými členy skupiny V4.

Čtyři středoevropské země se dohodly, že společně nakoupí munici do ručních zbraní typu 9x19 FX Marking Cartridge Red a 9x19 FX Marking Cartridge Blue. Jedná se o cvičnou munici, která je netoxická, využitelná v jakémkoliv prostředí a u jakéhokoliv typu tréninku.

Celkem chtějí státy V4 pořídit přes 300 tisíc kusů této munice. Ministerstvo obrany ČR předpokládá v rámci společného nákupu nakoupit po 10 000 kusech z každého typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.