Ministerstvo spravedlnosti: Evropský soud dal české justici za pravdu v kauze vypravovatelky pohřbu

01.08.2015 21:04

Tiskové prohlášení k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve věci Vávrová proti České republice:

Ministerstvo spravedlnosti: Evropský soud dal české justici za pravdu v kauze vypravovatelky pohřbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Svým rozhodnutím ze dne 7. července 2015, zveřejněným dnes, Evropský soud pro lidská práva odmítl stížnost, v níž bylo napadáno rozhodnutí českého okresního soudu vydat stěžovatelce jako vypravovatelce pohřbu zůstavitelův majetek nepatrné hodnoty spočívající mimo jiné v majetkových podílech v sedmi neaktivních obchodních společnostech.

Stěžovatelka předně poukazovala na různé zákonné povinnosti spojené s vlastnictvím obchodních podílů, kterého se vytrvale odmítala ujmout. S ohledem na její zdravotní stav tyto povinnosti podle Evropského soudu přece jen znamenaly určitý zásah do stěžovatelčina soukromého života chráněného článkem 8 Evropské úmluvy o lidských právech. Soud ve Štrasburku však přisvědčil žalované vládě v tom, že stěžovatelka se ve skutečnosti nebyla nucena žádných namítaných povinností zhostit a nebyla za jejich neplnění nijak postižena. Riziko postihu bylo tedy jen teoretické, navíc všechny dotčené společnosti byly mezitím zrušeny, některé z nich již byly vymazány z obchodního rejstříku a u ostatních probíhá likvidace.

Jelikož Evropský soud z těchto důvodů označil uvedenou část stížnosti za zjevně neopodstatněnou, ke stejnému závěru došel též ohledně stěžovatelčiny další námitky, založené na článku 13 Úmluvy, a sice že jí zákon nedává možnost rozhodnutí soudu o vydání věcí nepatrné hodnoty napadnout opravným prostředkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…