Ministerstvo spravedlnosti: Setkání české a německé ministryně spravedlnosti v Praze

21.08.2020 10:07

Ministryně spravedlnosti České republiky Marie Benešová ve čtvrtek 20. srpna přivítala ministryni spravedlnosti a ochrany spotřebitele Spolkové republiky Německo Christine Lambrecht.

Ministerstvo spravedlnosti: Setkání české a německé ministryně spravedlnosti v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Česká a německá delegace se setkaly v sídle Ministerstva spravedlnosti ČR, a to v rámci právě probíhajícího předsednictví Německa v Radě EU. Evropská linka pak protnula diskutovaná témata, jako například fungování Úřadu evropského veřejného žalobce, elektronické důkazy a digitalizaci justice.

Ministryně Benešová se zajímala o priority německého předsednictví a rovněž o samotné jeho přípravy. Těmi se Česká republika aktuálně zabývá, a to v souvislosti s vlastním předsednictvím v roce 2022. Obě strany se dále shodly, že diskuze o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce byly sice dlouhé a náročné, avšak situace nyní vypadá optimisticky a Úřad by mohl od 20. listopadu 2020 začít plnit své úkoly.

Řešilo se také téma elektronických důkazů. Ministryně Marie Benešová zdůraznila, že Česká republika podporuje snahy o vytvoření nového efektivního nástroje pro přístup k elektronickým důkazům, avšak aktuální návrh česká strana nepovažuje za dostačující, protože v něm postrádá notifikační proceduru s jasně danými závaznými účinky. Stranou pochopitelně nezůstalo ani téma COVID-19. Obě strany si vyměnily nedávné zkušenosti s opatřeními zavedenými v oblasti justice.

„Bilaterální spolupráce mezi oběma zeměmi je dlouhodobě velmi úzká a bezproblémová. Moc mne proto potěšilo, že na ni díky dnešnímu osobnímu setkání můžeme navázat a dále ji rozvíjet,“ shrnula setkání ministryně Marie Benešová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …