Ministerstvo spravedlnosti: Vláda dala zelenou připraveným novelám

10.10.2019 10:58

Vláda na svém úterním jednání schválila novelu zákona o soudech a soudcích a souhlasně se vyjádřila také k novelizaci trestního řádu, trestního zákoníku a řady dalších zákonů souvisejících s podporou ukládání alternativních trestů.

Ministerstvo spravedlnosti: Vláda dala zelenou připraveným novelám
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Novela zákona o soudech a soudcích (ZDE), která vychází primárně z doporučení Skupiny států proti korupci (GRECO), zavádí jednotný a transparentní výběr soudců a soudních funkcionářů a podrobněji upravuje vedlejší činnost soudců. Věnuje se také přísedícím a reviduje jejich zapojení do rozhodovacího procesu. Přísedící na soudech zůstanou u pracovněprávních věcí a v zúženém rozsahu u rozhodování v trestní agendě. V rámci sjednocení přípravy budoucích soudců zavádí novela institut justičního kandidátství, které přichází po odborné justiční zkoušce. Odbornou přípravu justičního kandidáta mohou absolvovat také osoby z jiné právní praxe s profesní zkouškou.

Ministerstvo spravedlnosti dlouhodobě usiluje o zefektivnění ukládání a výkonu alternativních trestů a další krokem je vládou schválená novela měnící trestní řád, trestní zákoník, zákon o Probační a mediační službě a další související zákony, celkem se novela dotýká 10 zákonů. Cílem této komplexní novely je nastavit fungující a efektivní systém výkonu alternativních trestů.

Novela usiluje například o to, aby mezi odsouzením pachatele a zahájením výkonu alternativního trestu byla co nejmenší prodleva. Stejně tak o to, aby stát co nejrychleji reagoval na porušení podmínek výkonu trestu pachatelem. Tyto dva aspekty nejvíce působí na motivaci pachatele trest řádně vykonat, avšak zároveň také snižují respekt pachatele k subjektům zajišťujícím výkon rozhodnutí i k samotným soudům. V tomto směru navrhujeme celou řadu systémových změn tak, aby napříště pachatelé věděli, že každé porušení má určitý následek a bude adekvátním způsobem včas řešeno.

V neposlední řadě chce novela snížit administrativní zátěž soudů a ostatních složek, které se podílí na zajištění výkonu alternativních trestů, tak, aby administrativa nebyla na úkor práce se samotným odsouzeným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …