Ministerstvo spravedlnosti dojednalo dvoustrannou smlouvu o vydávání mezi ČR a Argentinou

23.02.2016 9:50

Ve dnech 10. – 12. února 2016 se v Buenos Aires uskutečnilo druhé kolo expertního jednání zástupců Ministerstva spravedlnosti s delegací Ministerstva zahraničních věcí Argentinské republiky o návrhu Smlouvy mezi Českou republikou a Argentinskou republikou o vydávání. Jedná se o významnou smlouvu v působnosti Ministerstva spravedlnosti ČR.

Ministerstvo spravedlnosti dojednalo dvoustrannou smlouvu o vydávání mezi ČR a Argentinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Mezi Českou republikou a Argentinou doposud neexistuje mezinárodní smluvní základ, který by umožňoval vzájemně si vydávat osoby k trestnímu stíhání či k výkonu trestu odnětí svobody, jde tedy o podstatný úspěch na poli mezinárodní justiční spolupráce ve věcech trestních.

V rámci prvního kola negociací o návrhu smlouvy, které se uskutečnily v Praze ve dnech 13. - 14. srpna 2015, byl s argentinskou stranou dojednán závazek smluvních stran vzájemně si vydávat pachatele extradičních trestných činů, byla vyjasněna definice extradičního trestného činu, důvody pro odmítnutí vydání, forma a obsah žádosti o vydání.

V Buenos Aires expertní delegace sjednaly zbývající články smlouvy, které mj. zakotvují postup při uvalení předběžné vazby, odložení vydání a dočasné předání osoby, otázky předání věcí zajištěných u vydávané osoby, které jsou důležité pro trestní řízení, povolování průvozu v souvislosti s extradicí osob ze třetích států a hrazení nákladů spojených s vydáním.

Obě strany se dohodly, že ihned zahájí schvalovací procesy na vnitrostátní úrovni, aby smlouva mohla být podepsána a ratifikována co nejdříve. Předpokládá se, že k podpisu dojde v Praze do konce tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne