Ministerstvo zdravotnictví: Česká republika koordinuje postup ve věci covidu-19 v Čínské lidové republice na úrovni EU

09.01.2023 20:29 | Tisková zpráva

Česká republika nemá přímou linku s Čínskou lidovou republikou, proto postup ve věci covidu-19 společně koordinujeme na úrovni Evropské unie. Podstatou je, aby země, které mají přímé lety, sekvenovaly vzorky cestujících z rizikových oblastí, abychom rychle identifikovali případné rizikové mutace.

Ministerstvo zdravotnictví: Česká republika koordinuje postup ve věci covidu-19 v Čínské lidové republice na úrovni EU
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví se drží odborných stanovisek a doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Výboru pro zdravotní bezpečnost, která říkají, že testování po příletu na evropskou půdu je přínosné a smysluplné pouze u zemí, které provozují přímou leteckou linku z Číny. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Jsou to místa prvního vstupu mimo území Číny. Hlavním přínosem testů je sekvenace vzorků pro kontrolu v Číně cirkulujících mutací, nikoli pouhé zjištění covid pozitivních občanů. Obdobný postup volí i další členské státy EU, které nemají přímé letecké spojení s Čínou. V případě zavedení přímé linky mezi Čínou a Českou republikou jsme připraveni zavést toto opatření také.

Odborná stanoviska ECDC a Výboru pro zdravotní bezpečnost sloužila jako podklad i pro včerejší jednání skupiny pro reakci EU na krize (IPCR), které vzhledem k nejednotnému názoru členských států EU skončilo pouze výzvou ke zvážení testování cestujících z Číny již před odletem do zemí EU.

Opatření budou podléhat pravidelné evaluaci a hodnocení vývoje epidemiologické situace ze strany ECDC a WHO a v případě potřeby budu upravena, tak aby byla zajištěna ochrana veřejného zdraví a zároveň koordinovaný přístup evropských států.

Zároveň Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo všechny relevantní poskytovatele zdravotní péče, aby v případě pozitivně testovaného člověka, který v posledních dvou týdnech pobýval v Číně, zajistili sekvenaci odebraného vzorku s důrazem na potenciální nové varianty. Podle posledních dostupných informací převažují v Číně obdobné varianty covidu-19 jako v EU. Důvodem toho, že epidemiologická situace v EU je stabilnější než v Číně, je vysoká proočkovanost kvalitními vakcínami v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …