Ministerstvo zdravotnictví: Novela zákona zpřísňuje postihy za špatnou evidenci léčivých přípravků v lékárně

26.05.2023 22:03 | Tisková zpráva

Vláda schválila návrh zákona, který umožňuje trest v podobě zákazu činnosti a zvyšuje sankci za nevedení evidence léčivých přípravků ze 2 milionů na 20 milionů.

Ministerstvo zdravotnictví: Novela zákona zpřísňuje postihy za špatnou evidenci léčivých přípravků v lékárně
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Implementuje také do právního řádu ČR evropské nařízení o posílené úloze Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) při krizovém řízení v oblasti léčivých přípravků a zdravotnických prostředků a připravenosti na krize.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33717 lidí

“Zpřísnění trestů za činnost, která je fakticky nelegálním vývozem léčiv, je nezbytným krokem k ochraně zdraví občanů. Jsem si vědom, že drtivá většina lékárníků a provozovatelů lékáren jsou poctiví lidé a tento problém se týká jen menšiny z nich. Pro ty, kteří jim ale kazí pověst, je toto zpřísnění varováním, že tato nelegální činnost, která může v konečném důsledku vést k ohrožení zdraví občanů, nebude tolerována, ale naopak tvrdě trestána,” okomentoval novelu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzhledem k potřebě sladění českého a evropského práva novela zákona skrze novelizaci dvou zákonů (zákon č. 375/2022 Sb. o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro a zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech) rovněž implementuje evropské nařízení o posílené úloze EMA. To si klade za cíl mj. zefektivnit řízení dostupnosti léčivých přípravků, zdravotnických prostředků, diagnostických zdravotnických prostředků.

Dále také efektivnější koordinaci mezi EU, vnitrostátními a regionálními orgány a dalšími subjekty v rámci dodavatelských řetězců pro léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, včetně zdravotnických pracovníků. Dalším z cílů je vytvořit harmonizovaný systém monitorování nedostatku léčivých přípravků a zdravotnických prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…