Ministerstvo zdravotnictví: Omezení reexportu léků povede k vyšší ochraně českých pacientů

05.02.2017 14:18

Norma byla v dolní komoře Parlamentu ČR přijata poté, co ji poslancům na stůl vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy, které mj. zohledňovaly výhrady ÚOHS k původní novele. Tyto senátní návrhy však nebyly Poslaneckou sněmovnou akceptovány a novela tak byla schválena v původním sněmovním znění. Nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky.

Ministerstvo zdravotnictví: Omezení reexportu léků povede k vyšší ochraně českých pacientů
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Díky této novele v zákoně zakotvíme mechanismus pro omezování opětovného vývozu některých důležitých léků. Bude tak zajištěna jejich dostupnost pro české pacienty v situacích, kdy by hrozil nedostatek těchto přípravků,“ připomněl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík důležitost novely zákona o léčivech po jejím schválení v Poslanecké sněmovně. Norma byla v dolní komoře Parlamentu ČR přijata poté, co ji poslancům na stůl vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy, které mj. zohledňovaly výhrady ÚOHS k původní novele. Tyto senátní návrhy však nebyly Poslaneckou sněmovnou akceptovány a novela tak byla schválena v původním sněmovním znění. Nyní zamíří k podpisu prezidenta republiky.

Omezení či zákaz tzv. reexportu není v rozporu s evropským právem a zásadou volného pohybu zboží. Ve smyslu výjimky obsažené v čl. 36 Smlouvy o fungování EU se totiž jedná o proporcionální a výjimečné, nikoliv plošné, opatření, které má sloužit k ochraně zdraví pacientů.

Dalším hlavním cílem novely je adaptace unijního nařízení o klinických hodnoceních humánních léčivých přípravků. Česká republika tak bude díky této novele mít v tomto směru novou a moderní právní úpravu v souladu s Evropskou unií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…