Ministerstvo zdravotnictví uspořádalo semináře pro nemocniční ombudsmany a IT odborníky

14.10.2018 18:05

Ministerstvo zdravotnictví uspořádalo ve dnech 11. a 12. října 2018 dva semináře. Ve čtvrtek se v budově Ministerstva zdravotnictví uskutečnil seminář pro nemocniční ombudsmany. O den později se v Nemocnici na Homolce sešli IT odborníci z českých nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví uspořádalo semináře pro nemocniční ombudsmany a IT odborníky
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„V současné době působí v nemocnicích v České republice přibližně 25 ombudsmanů. Většina jich je v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, několik jich pracuje i v nemocnicích, jejichž zřizovatelem jsou kraje. Rozhodli jsme se pozvat je a uspořádat pro ně odborné přednášky a také besedu o jejich roli v nemocnici, abychom jim pomohli v jejich nelehké práci,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví pro oblast legislativy a práva Radek Policar.

Cílem akce bylo informovat ombudsmany o hlavních oblastech, které se týkají jejich práce, upozornit je na právní aspekty a podělit se s nimi o zkušenosti ze spolupráce s pacienty a s pacientskými organizacemi. „Důležitá pro nás je i zpětná vazba. Dozvěděli jsme se, jak by ministerstvo zdravotnictví mohlo nemocničním ombudsmanům pomoci v jejich práci, co bychom měli zlepšit a jak nemocniční ombudsmany podpořit. Vnímáme je totiž jako důležité mediátory mezi pacienty a nemocnicemi, kteří přispívají na jedné straně k eliminaci zbytečných sporů už v samotném zárodku, na druhé straně k obhajobě zájmů a potřeb pacientů tak, aby fungování nemocnic bylo k pacientům a jejich blízkým vstřícnější“ zdůraznil náměstek Radek Policar.

V pátek 12. října pořádalo ministerstvo zdravotnictví v Kongresovém centru Nemocnice Na Homolce seminář pro vedoucí IT oddělení ze všech nemocnic v České republice. Na tomto setkání představitelé ministerstva zdravotnictví podrobně vysvětlili IT odborníkům návrh věcného záměru zákona o elektronizaci zdravotnictví a seznámili je s dalšími chystanými kroky v rámci národní strategie elektronického zdravotnictví.

Podle náměstka Radka Policara je důležité, aby pracovníci IT oddělení nemocnic byli informováni o záměrech ministerstva zdravotnictví v oblasti elektronizace a mohli je aplikovat při svých strategických úvahách, plánech rozvoje a investičních plánech jednotlivých nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví bude v pořádání podobných seminářů pro odborníky z nemocnic pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…