Ministerstvo životního prostředí získalo ocenění TOP Zaměstnavatel 2024

23.02.2024 7:05 | Tisková zpráva

Studie TOP Zaměstnavatelé 2024 oslovila během 13. ročníku celkem 11 416 respondentů z vysokých škol a 4 118 budoucích maturantů ze středních škol, aby hlasovali o top zaměstnavatelích pro rok 2024. Ministerstvo životního prostředí obdrželo 10. příčku v kategorii top zaměstnavatel ve veřejné správě.

Ministerstvo životního prostředí získalo ocenění TOP Zaměstnavatel 2024
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

„Hlas mladé generace je velmi důležitý, a o to víc mě upřímně těší výsledek této studie. Ministerstvo životního prostředí je ministerstvem budoucnosti a je vidět, že to stejně vnímají i studenti, kteří odpovídali na otázky. Náš resort je studentům otevřený, nově jsme spustili koordinovaný program stáží pro studenty a šanci dáváme i absolventům, kteří u nás mají dveře otevřené. Na ministerstvu pracuje mnoho mladých lidí a já si cením jejich nápadů, názorů i odhodlání,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

V rámci stážistického programu nabízí MŽP stážistům buddy systém a tematická školení od zkušených zaměstnanců. Navíc během stáže bude mít každý účastník po celou dobu přiděleného svého mentora. Studenti se mohou seznámit s agendou resortu a zároveň se podívat například do Poslanecké sněmovny, absolvovat výjezd do krajů s ministrem nebo se zúčastnit diskuzí se studenty.

Pro respondenty není nejdůležitějším faktorem při výběru zaměstnavatele výše platu, spíše se zajímají o společenskou odpovědnost. „Firmy i budoucí uchazeči o zaměstnání se snaží sladit vzájemná očekávání. Jedná se o kontinuální proces. Nejde jen o formu spolupráce „za kolik korun budu pracovat, jak vysokou nástupní mzdu mi zaměstnavatel může nabídnout“. Pro budoucí uchazeče o zaměstnání napříč obory jsou jako důležité charakteristiky zaměstnavatele vnímány např. jistota a stabilita, přátelské pracovní prostředí, společenská odpovědnost firem, složení pracovního týmu a rovnováha mezi prací a volným časem. V porovnání s předchozími roky se očekávaná nástupní mzda absolventů vysokých škol výrazně nezvyšuje. Téměř 30 % očekává po získání vysokoškolského diplomu hrubou měsíční mzdu v rozmezí 40 000–50 000 Kč. Skutečná výše nástupní mzdy může být však závislá na oboru. Jednou z priorit budoucích absolventů je více než nástupní mzda právě jistota a stabilita zaměstnání,“ uvedl ředitel studie TOP Zaměstnavatelé Daniel Novák.

Studie TOP Zaměstnavatelé je projektem Asociace studentů a absolventů, který probíhá mezi studenty českých vysokých škol a nově i středoškoláků. Je realizován ve spolupráci s prestižní výzkumnou agenturou NIQ, univerzitami, středními školami, studentskými organizacemi a firemními partnery. Cílem studie je poskytnout jedinečné údaje celému studentskému vysokoškolskému i středoškolskému světu, kdo jsou TOP Zaměstnavatelé a kde by se budoucí absolventi měli ucházet o práci. Sběr dat do výzkumu probíhal od října do prosince prostřednictvím on-line dotazníku. Pořadí společností jednotlivých kategorií bylo stanoveno dle výsledků dotazníku.

Studenti vysokých škol byly dotazováni například na své preference v budoucím zaměstnání, mzdová očekávání, ale také na způsob komunikace firem se studenty, ochotu komunikovat přes sociální sítě či mobilitu zaměstnání. Studentů středních škol se tazatelé ptali na spokojenost a doporučení, zájem o studiu na VŠ, spontánní a navozenou znalost zaměstnavatele nebo třeba na preferenci výběru vysoké školy.

„Ministerstvo životního prostředí je moderním resortem, který je otevřený mladým lidem. Těm můžeme nabídnout stabilitu, smysluplnou náplň práce a přátelské pracovní prostředí plné kolegů, kterým záleží na životním prostředí. Resort životního prostředí má ve své gesci spoustu zajímavých agend. Ať už se jedná o cirkulární ekonomiku, která se zabývá udržitelností, či o druhovou ochranu živočichů, kde nyní pracujeme například na novele ochrany opylovačů, kteří jsou nezbytnou podmínkou stability i druhové pestrosti v naší krajině, ale i naší potravinové soběstačnosti. Zabýváme se také ochranou vody, půdy, přírody, krajiny, ovzduší či klimatu. Hrajeme důležitou roli v energetice i udržitelném rozvoji. Věřím, že tato témata nejsou mladým lidem cizí a že některé respondenty přivítáme za pár let na našem ministerstvu jako naše kolegy,“ dodal ministr Hladík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…