Ministr Herman připomene památku Josefa Dobrovského

03.01.2015 11:44

186. výročí úmrtí českého vědce Josefa Dobrovského si v pondělí 5. 1. 2015 v 16.00 připomene ministr kultury Daniel Herman položením květiny k jeho památníku na Kampě.

Ministr Herman připomene památku Josefa Dobrovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

osef Dobrovský (17. 8. 1753 – 6. 1. 1829) je nazýván patriarchou českého národního obrození, zakladatelem slavistiky a největším českým osvícenským vědcem. Jeho dílo bylo ze začátku věnováno biblické kritice. Věnoval se rovněž době husitské, starým rukopisům i církevním polemikám a recenzoval tehdejší literaturu. Nejdůležitějšími díly Josefa Dobrovského jsou literárněhistorická příručka o dějinách českého jazyka a literatury z roku 1792 a kniha české gramatiky z roku 1809. Dalším významným dílem je dvousvazkový německo-český slovník.

Dobrovský, který byl znám pro svou vědeckou poctivost, se podílel i na založení Národního muzea v Praze. Stavěl se třeba proti pravosti Rukopisu zelenohorského, což mu u mnoha tehdejších vlastenců vyneslo kritiku. To je jeden z jeho odkazů. Život národa nemá stát na nějakých mýtech a už vůbec ne na podvodu. Zdravý a dospělý národ to nepotřebuje. Právě proto je jeho odkaz trvalý a není závislý na žádné dobové módě.

Zajímavostí je, že modrý abbé byl pokrevně spřízněn s rodinou ministra Hermana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…