Ministr obrany Martin Stropnický přivítal americké vojáky

29.05.2016 12:00

Druhý jízdní pluk americké armády, který míří z německé základny ve Vilsecku na cvičení Saber Strike v Pobaltí, dorazil do Prahy. V ruzyňských kasárnách ho čekalo přivítání v podobě návštěvy ministra Martina Stropnického, náčelníka Generálního štábu armádního generála Josefa Bečváře a dalších hostů včetně velvyslance USA Andrewa Schapira.

Ministr obrany Martin Stropnický přivítal americké vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Konvoj čítá 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky včetně například modifikace kolového obrněného transportéru STRYKER a humvee (HMMWV), minometného obrněného transportéru, 155mm lehké tažené houfnice, výbušného odminovače, zabezpečovacích a podpůrných vozidel ad. Celá kolona, vzhledem k její obsáhlosti, musela být rozdělena na devět částí s přibližně půlhodinovým rozestupem z důvodu bezpečnosti a plynulosti dopravy. Podél cest, ale i před kasárnami, uvítal vojáky dav lidí, pro které je přesun techniky, ale i společné cvičení, symbolem soudružnosti a podpory.

Ministr obrany Martin Stropnický při svém projevu k vojákům nešetřil chválou, stejně jako náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář. „Podpora našich spojenců je velice důležitá. Příští týden se zúčastním cvičení v Pobaltí a jsem rád, že jsem mohl americké vojáky přivítat a osobně pozdravit. Je důležité prohlubovat již tak skvělou spolupráci,“ uvedl ministr.

Armádní generál Josef Bečvář k přesunu uvedl: „Pro naši armádu je cvičení přínosné – organizace přesunu prověřila schopnosti a další dny, kdy budeme společně cvičit, prokážou profesionalitu a přínos našich vojáků.“

Ve Vyškově přivítali první ze sedmi proudů amerického konvoje kolem čtrnácté hodiny, přičemž poslední z 320 vojáků a 185 kusů techniky dorazili ve večerních hodinách.  

Po příjezdu do kasáren čekalo Američany ve spolupráci s Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií, potažmo Praporem zabezpečení Vyškov, dotankování paliva, parkování techniky a přesun k ubytování přímo v kasárnách. Zde také Američané rozvinuli polní kuchyni, kde si připravují v rámci procvičení stravování polním způsobem jídlo po celou dobu zdejšího dvoudenního pobytu. V odpoledních hodinách vojáky přijel pozdravit předseda vlády  Bohuslav Sobotka spolu s místopředsedou Senátu Ivo Bárkem, náměstkem ministra obrany Jakubem Landovským a dalšími hosty. Ti měli příležitost nejen pohovořit s americkými i českými vojáky, ale rovněž si prohlédnout techniku Armády ČR, například bojová obrněná kolová vozidla Pandur, Dingo, Iveco a nákladní terénní automobil Tatra 810 Pram, a blíže se seznámit s technikou 2. jízdního pluku US Army.          

Na neděli 29. května je pak plánován výcvik v řízení vozidel ve spolupráci s Centrem simulačních a trenažérových technologií a Centrem dopravní výchovy, dále bohoslužba ve spolupráci amerických i českých vojenských kaplanů a v odpoledních hodinách pak statická ukázka české i americké techniky pro veřejnost v rámci Dne otevřených dveří v kasárnách Dědice od 14 do 18 hodin.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…