Ministři Chládek a Herman zaštítili ceny za nápravu věcí lidských

20.04.2015 15:14

Výkonný ředitel Prázdninové školy Lipnice (PŠL) Lukáš Šilc a předseda správní rady Milan Hanuš vyběhli v neděli 19. dubna při slavnostním večeru na podium Vinohradského divadla. Z rukou zástupce Nadace Pangea si převzali jménem PŠL ocenění za dlouhodobé "úsilí o nápravu věcí lidských". Během slavnostního večera vystoupili se svou hudební gratulací Marta Kubišová, Dan Bárta nebo třeba kytaristé Štěpána a Matěj Rakovi. Slavnost, při níž byl za dlouholetou kultivaci veřejného prostoru oceněn i herec a hudebník Marek Eben, se uskutečnila pod záštitou ministrů kultury Daniela Hermana a školství Marcela Chládka.

Ministři Chládek a Herman zaštítili ceny za nápravu věcí lidských
Foto: bratriebenove.cz
Popisek: Herec a moderátor Marek Eben

Při poděkování Milan Hanuš (předseda správní rady PŠL) řekl, že je ocenění čest, ale především velký závazek pro všechny dobrovolníky a instruktory Prázdninovky.

Už z názvu "Za úsilí o nápravu věcí lidských" lze vytušit, že udílení cen odkazuje na humanistické ideály Jana Amose Komenského, celý večer byl nazván "Navrať se do domu srdce svého!". Nadace Pangea, která se dílem a myšlenkami jednoho z nejvýznamnějších českých myslitelů, filosofů a zřejmě největšího teoretika výchovy inspiruje, oceňuje osobnosti a výjimečně i organizace, které vedle vynikajících výkonů ve své profesi ovlivnily společnost také svými etickými postoji.

“Hrdinové ve stínu“ na piedestal

Podle spisovatele Petra Hory Hořejše, který je také členem správní rady Nadace Pangea, by si Prázdninovka zasloužila cenu už dávno. Její vznik před takřka 40 lety uprostřed nejtupější normalizace byl podle něj malý zázrak, o to víc si cení jejího dalšího směřování. “Další div spočíval v tom, že se zcela nových forem práce chopila pod hlavičkou tehdejšího ČÚV SSM, čili vyloženě totalitní a zglajchšaltované organizace – pod svícnem byla holt a díkybohu tma. Otci zakladatelé v čele s Alanem Gintlem krok za krokem tmelili dílčí inovace do čím dál propracovanějšího systému, až vznikla účinná pedagogická soustava, kterou obdivují příbuzné organizace v cizině a která se pod pojmem rekreologie či zážitková pedagogika dnes učí na českých a moravských vysokých školách,“ vyzdvihuje cestu Prázdninovky v průběhu let Petr Hora Hořejš a dodává, že těch škol je prý už 18.

Udělení ceny organizaci je podle něj novinkou. Nadace cenu “Za úsilí o nápravu věcí lidských“ uděluje od roku 1992 a organizace si ji poprvé vysloužila předloni, kdy ji udělila Jedličkovu ústavu a školám. V dalším výhledu se při udělování cen hodlá Pangea orientovat od zjevných celebrit spíše k objevování „hrdinů ve stínu“, dodává spisovatel a člen správní rady.

Prázdninovka učí lidi zážitkem už desítky let. Jádro představují od samého začátku existence PŠL vícedenní autorské kurzy, které jsou naplněny hrou, pohybem, tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i rozjímáním. Berou si na paškál různá témata, která se dotýkají lidského prožívání a místa ve světě, stejně jako se věnují programům sportovním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…