Ministři obrany Evropské unie v Tallinnu diskutovali nejen o kybernetické bezpečnosti

08.09.2017 22:20

Ve dnech 6. a 7. září se v hlavním městě Estonska, Tallinnu, uskutečnilo neformální zasedání ministrů obrany Evropské unie (EU). Českou republiku reprezentoval náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

Ministři obrany Evropské unie v Tallinnu diskutovali nejen o kybernetické bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Program začal společnou večeří, které se účastnili ministři obrany, vysoká představitelka Evropské unie Frederica Mogherini, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a zástupce generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jean – Pierr Lacroix. Jedním z témat diskuse byly aktuální otázky regionální a světové bezpečnosti.

Následující den se konalo pracovní jednání, které se zaměřilo na otázky kybernetické bezpečnosti v rámci Evropské unie s cílem zvýšit povědomí o instrumentech EU v této oblasti a upozornit na důležitost politické koordinace a strategické komunikace v reakci na potenciální kybernetický útok. Dalším bodem jednání pak byla bezpečnostní situace v Africe, a to zejména v zemích Sahelu, které se nacházejí na hlavní tranzitní trase pro migranty z Afriky do Evropy.

Podpora afrických vlád

Ministři diskutovali také další možné směřování aktivit Evropské unie v tomto regionu, například možnosti podpory vládám těchto zemí v jejich společné snaze bojovat s pašeráky a teroristickými skupinami v Africe.

V poslední části jednání se pak ministři obrany spolu se svými kolegy z ministerstev zahraničních zemí zabývali zhodnocením pokroku jednotlivých iniciativ na posilování evropské obranné spolupráce. Ministři podpořili aktivaci Stálé strukturované spolupráce, která umožní členským státům formálně prohlubovat spolupráci v oblasti společné bezpečnostní a obranné politiky EU, a to konkrétně při rozvoji jejich vojenských schopností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…