Moravské zemské hnutí: Volební zákon a změna volebních obvodů – výzva zákonodárcům

23.03.2021 9:15

Poslanecká sněmovna zažívá po 30 letech debatu o zemském zřízení.

Moravské zemské hnutí: Volební zákon a změna volebních obvodů – výzva zákonodárcům
Foto: moravskehnuti.cz
Popisek: Moravské zemské hnutí - logo

Téma obnovy samosprávných zemí se dostalo na jednání ústavně-právního výboru, kde málem prošel návrh na zřízení zemských volebních obvodů místo volebních krajů v rámci zákona o volbách do Poslanecké sněmovny (ZDE).

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Tento návrh přednesl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který toto téma nastínil už dříve, například 14. března v pořadu veřejnoprávní České televize Otázky Václava Moravce. Zakotvení tradičních zemí jako volebních obvodů by mělo být také součástí jednání poslanecké sněmovny o novele volebního zákona.

Moravské zemské hnutí se rozhodlo podpořit všechny zákonodárce v tomto dobrém záměru, který může vyústit obnovou samosprávných zemí. Poslalo jim proto následující otevřený dopis:

Vážená paní poslankyně (senátorko)/ Vážený pane poslanče (senátore),

v těchto dnech zvažujete, jak hlasovat v důležité otázce volebního zákona. Věříme, že zodpovědně přemýšlíte o tom, jak nejlépe vyhovět nálezu Ústavního soudu, jak zvolit parametry co nejdemokratičtěji a nejtransparentněji tak, aby bylo co nejrychleji dosaženo parlamentní dohody a zároveň aby zákon obstál před zubem času, před nároky ústavních institucí a byl srozumitelný voličům.

V Parlamentu diskutovaná varianta jednoho volebního obvodu má podle našeho názoru velikou nevýhodu v extrémním centralismu, který nemá oporu v našich tradicích, dává přílišnou moc stranickým sekretariátům a nenaplňuje v dostatečné míře ústavní požadavek poměrného zastoupení tím, že dostatečně nezohledňuje regionální specifika. U varianty se čtrnácti nestejně velkými a lidnatými kraji pak sebelepší přepočet neodstraní znevýhodňování či zvýhodňování jedněch voličů na úkor jiných z důvodu podle našeho názoru nešťastně zvoleného členění území republiky na tyto v mnoha směrech nesrovnatelné a uměle vytvořené územní celky. Je žádoucí přizpůsobovat hranice volebních obvodů regionálním mnohaletým dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, jak v preambuli zavazuje sama Ústava, a nikoliv obráceně.

Jako vhodný kompromis doporučujeme hojně diskutovaný počet dvou volebních obvodů – Čechy a Morava společně se Slezskem, respektujících pomezí tradičních zemí republiky, který k diskusi předložil předseda Poslanecké sněmovny. Za jinou vhodnou alternativu lze považovat čtyři volební obvody – Čechy, Morava, Slezsko a Praha. Takové volební obvody jsou rovněž dostatečně velké, spravedlivé, pro voliče srozumitelné a mají oporu v Ústavě i v našich staletých volebních, státoprávních i územněsprávních tradicích. Náš parlament by alespoň takto symbolicky v právním řádu rehabilitoval Českou zemi a Moravskoslezskou zemi, které byly podle parlamentního usnesení č. 225 z 27. prosince 1990 nespravedlivě a protiprávně zrušeny totalitním režimem a které by se, kromě prvního řádku Ústavy, vrátily i do našeho právního řádu, jak si všechny tři země, i občané v nich žijící, bezesporu zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …