Moravskoslezský kraj: Další zkvalitnění a digitalizace služeb krajského úřadu

11.02.2021 8:24

Vyřídit téměř vše potřebné přes internet je na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě už déle než rok hračka. Úřad nyní udělal další významný krok k tomu, aby si lidé prostřednictvím Portálu služeb mohli své záležitosti rychle a pohodlně dojednat z domu, a zároveň jim to vyšlo levněji. A připravuje další zkvalitnění a digitalizaci služeb.

Moravskoslezský kraj: Další zkvalitnění a digitalizace služeb krajského úřadu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Dlouhodobě pracujeme na tom, aby ti, co nechtějí na krajský úřad chodit, nemuseli. Proto neustále rozšiřujeme možnosti elektronické komunikace a motivujeme občany, aby tuto formu jednání využívali. Koronavirus nejlépe ukázal, že to je správný trend,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě Tomáš Kotyza s tím, že díky dlouhodobé snaze o digitalizaci procesů veřejné správy mohl moravskoslezský krajský úřad snadněji než jiné přejít kvůli pandemii koronaviru do nouzového stavu. Všechny činnosti v samostatné i přenesené působnosti vykonává jako doposud, omezil pouze osobní kontakt s veřejností.

„Moravskoslezský kraj je prvním krajem v Česku, který nyní zveřejnil své formuláře prostřednictvím Ministerstva vnitra na Portálu občana, a nabízí tak lidem možnost EPODÁNÍ s 20procentní slevou na správním poplatku,“ řekl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Upozornil, že tyto správní poplatky lze od začátku roku uhradit také prostřednictvím nově vzniklé platební brány. „Nově mohou občané k využití těchto služeb použít také identifikaci prostřednictvím bankovní Identity, která slouží jako nástroj pro bezpečné a zaručené ověření totožnosti uživatele online služeb veřejné správy,“ dodal Tomáš Kotyza.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě připravuje další novinku, která usnadní komunikaci s úřadem také klientům se sluchovým nebo kombinovaným postižením - spuštění Tiché linky. „Klienta s tímto postižením vyzvedne na recepci krajského úřadu úředník, který se pomocí tabletu spojí s tlumočníkem do znakové řeči. Ten komunikaci online přeloží nebo ji online přepíše. Umožní to aplikace na rozhraní webových stránek. I lidé se sluchovým postižením tak u nás budou moci bez obav a bez bariér vyřídit vše, co potřebují,“ uzavřel ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Portál služeb Moravskoslezského kraje (ZDE):

  • Téměř „bez papíru“ mohou lidé komunikovat s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje v Ostravě od začátku loňského roku.
  • Vyřídit si své záležitosti z tepla domova jim umožňuje Portál služeb. Uživatelsky přívětivý portál nabízí efektivní elektronickou komunikaci, šetří tak občanům i veřejné správě čas a peníze.
  • Je místem, kde jsou srozumitelnou a vizuálně atraktivní formou koncentrovány všechny služby včetně potřebných informací, formulářů, které veřejnosti krajský úřad nabízí. Zároveň informuje o veškerých dotacích a vybraných službách Moravskoslezského kraje a státu.
  • Jeho součástí je i Portál pacienta, jehož prostřednictvím se může občan objednat k lékaři, má přístup ke své zdravotnické dokumentaci nebo si objedná zdravotnickou dopravní službu.
  • Devadesát procent podání je možné vyřídit bez nutnosti osobního kontaktu. Pokrývají tak všechny životní situace, kdy to legislativa umožňuje a věc lze řešit bez osobní účasti.
  • V roce 2020 byly elektronické služby krajského portálu služeb využity u 2835 podání.
  • Krajský úřad MSK je prvním úřadem v zemi, který má svého softwarového robota.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…